Blog2018-10-11T12:42:30+00:00

Blog

Licht geeft licht

Een berichtje van de buurvrouw, of ik ‘s avonds even bij haar langs wil komen, om iets te overleggen. Ze vraagt me te gaan zitten op haar bank. Vanaf daar kijk ik uit op mijn eigen houten huisje, dat ik versierd heb met gekleurde kerstlampjes. ‘Mooi uitzicht,’ zeg ik lachend.

‘Tja, daar wilde ik het met je over hebben,’ zegt zij.

Of ik die lampjes weg wil halen, misschien, want ze zijn wel erg, eh, gekleurd en fel. En zij houdt van ingetogen. En ze ziet ze van elke plek in haar huis. En tja, zij weet ook wel dat ze een oude zeur is en ze wil het liever niet vragen, maar toch.

‘Maar ik had ze juist voor jou opgehangen,’ zeg ik licht gekwetst. ‘ En voor iedereen die voorbij komt. Om de boel op te vrolijken.’ Ik zucht, dit is niet nieuw.

(meer…)

27 december 2018|

Schrijven over Krachtige Keerpunten

Een keerpunt is een breekpunt. Het breekt een verhaal, een leven, in twee delen. Maar het breekt ook het hart van de hoofdpersoon. Die breuk laat licht naar binnen en zorgt voor verandering.

In de theatertraining die ik deze zomer volgde, had ik een regisseur die ons maar bleef breken. “That was just real shit, what you did there,” zei hij, meestal lachend. Toch moest ik daar zelf niet om lachen als ik op het toneel stond.

(meer…)

6 december 2018|

Voelen – niet begrijpen

De laatste tijd hoor ik mezelf bij schrijfcoachgesprekken en creatieve schrijfworkshops vaak zeggen: ‘De lezer hoeft het niet te begrijpen, maar wil het voelen.’

En steeds meer raak ik ervan overtuigd, dat is dit de essentie van het schrijven is. Als ik een verhaal lees en ik moet huilen, lachen of  vlinders in mijn buik worden wakker, dan weet ik: dit klopt. Als ik niets voel, hoe goed het verhaal ook in elkaar zit, hoe sterk de stijl en spanningsopbouw ook is, dan weet ik: hier mist iets.

(meer…)

6 december 2018|

Schrijfles 1 Blijf bij wat er is

SCHRIJFLES  UIT LISSABON – Stay with what is there

Stay with what is there, dat is een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd tijdens mijn tiendaagse internationale theatertraining in Lissabon deze zomer.

Voor de videoles klik hier

Er is alleen maar koffie
Samen met een Finse actrice sta ik op de vloer, de rest kijkt toe.
We staan stil en ik houd een kartonnen bekertje vast, waar koffie in heeft gezeten.
We kijken er allebei naar. Mijn Finse collega steekt haar neus over het randje van het koffiekopje en snuift de geur op.

(meer…)

28 augustus 2018|
Neem contact op