Schrijfhaven - Avontuurlijke Online Schrijfcursussen - Nanda Huneman

Losse online schrijflessen

*Dagtocht op een optimist*

Thematische en creatieve schrijflessen voor maar 10 euro 

Inschepen

Een dag schrijfplezier

Elke online schrijfles heeft een eigen thema.

Deze zijn vaak gekoppeld aan het Schrijfcafe dat Nanda maandelijks in Utrecht geeft.

Je schrijft bijvoorbeeld over de seizoenen, de elementen, smaken en verschillende soorten personages.

Deze schrijfdagtochten draaien vooral om het plezier in het schrijven, maar natuurlijk leer je ook creatiever en levendiger schrijven. Laagdrempelige en prikkelende schrijfopdrachten en onverwacht lesmateriaal helpen je op gang. Ze geven je nieuwe taal.

Een online schrijfles is goed voor een dag(deel) schrijfplezier en is daarna een maand (losse lessen) of een half jaar (het gehele pakket) in je bezit.

Gehele lespakket Reis van de Held: t/m 21 juni voor maar 35 euro

In deze serie van zes online schrijflessen leer je alles over de Reis van de Held; dat zijn twaalf universele stappen die je in een verhaal kan herkennen.

De Reis van de Held is gebaseerd op het werk van Joseph Campbell, die de Reis van de Held als een ‘Monomythe’ beschrijft. Wij vertellen en leven onze (levens)verhalen volgens een vast patroon. Door de twaalf verhaalstappen als leidraad te nemen, schep je houvast voor jezelf en geef je jouw verhaal een oerstructuur die de lezer instinctief begrijpt. Als je de Reis van de Held toepast, wint je verhaal aan diepgang en samenhang.

Deze  lessen bestaan uit:

 • Een aantal video’s waarin Nanda de stappen van de Reis van de Held helder uitlegt
 • Meerdere inspirerende filmfragmenten waardoor de Reis van de Held echt tot leven komt
 • Diverse literaire voorbeelden die het gebruik van de Reis van de Held illustreren
 • Een duidelijke samenvatting van elke stap
 • Creatieve, prikkelende schrijfopdrachten om de Reis van de Held meteen op een laagdrempelige manier in te zetten.

Dit pakket bestaat uit de volgende lessen:

 1. Proloog en Oproep tot avontuur
 2. Weerstand en Mentor
 3. Drempel en Nieuwe wereld
 4. Inwijding, Crisis en inzicht
 5. Terugkeer en Climax
 6. Het Elikser

Je kan de lessen hieronder ook los voor 10 euro per stuk kopen.

Op 21 juni gaan deze lessen van de site. Dus pak je kans!

Inschepen

Online Schrijfles: Reis van de Held

Het Elikser

We zijn bij de laatste stap van de Reis van de Held beland. De Held heeft zijn doel gehaald, een schat gevonden, een diep inzicht gehad en is klaar om dit met de wereld te delen. Een scene waarin wordt vergeven, gevonden, gehuild, gelachen en terug- en vooruit- wordt gekeken. Je leert hoe je dit Elikser op papier zet, zodat de lezer geraakt wordt door deze  transformatie op het einde van het verhaal.

Daarnaast maken we nog een keer een reis door de gehele Reis van de Held en oefen je om al deze stappen te verwerken in 1 (kort) verhaal, zodat je jouw verhaal helemaal rond schrijft met een knallende oproep, een transformatieve crisis, een bloedstollende terugkeer en een helder inzicht op het einde.

Inschepen

Online Schrijfles: Reis van de Held

De Terugkeer en De Climax

Een spannend verhaal leren schrijven
In deze schrijfles zet je alles op alles. Je leert hoe je de climax van een verhaal schrijft. Het is de laatste test, de grootste uitdaging waarmee een verhaal eindigt. Dat gevoel, deze thrill, verwerk je in je tekst, zodat je die met ingehouden adem schrijft en leest. Je experimenteert, overdrijft, versnelt en speelt met perspectief. Een leuk uitdagend spel op papier.

In deze les leer je over:

 • Stap 10; De Terugkeer
  Nadat de held een crisis heeft doorgemaakt, keert hij terug naar huis/naar het licht. De derde akte van het verhaal begint hier. Hier komt er tempo en richting in het verhaal. 
 • Stap 11: De climax
  De crisis van het verhaal wordt wel eens het examen genoemd, en de climax het eindexamen. Hier wordt de held getest: heeft hij echt zijn les geleerd? In deze spannende dood- en wederopstanding sterft iets ouds, zodat er wat nieuws kan opstaan.
Inschepen

Online Schrijfles: Reis van de Held

Inwijding, crisis, inzicht

In deze les  over de Reis van de Held leer je over:

 • Stap 7: De inwijding
  Na een euforische reis door de Nieuwe Wereld landt de held hier met beide voetjes op de grond. Hij wordt getest, moet zichzelf bewijzen en leert om te aarden.
 • Stap 8: De crisis
  De held wordt geconfronteerd met zijn grootste angst en moet zijn eigen schaduwzijde onder ogen komen om verder te kunnen. Het donkerste moment van het verhaal maar ook het punt waar de omslag wordt ingezet.
 • Stap 9: Het inzicht
  Na de crisis viert de held zijn succes of verovering. In deze fase ontstaat een nieuw, en soms pijnlijk inzich
Inschepen

Online Schrijfles: Reis van de Held

Selectiedrempel en Nieuwe Wereld

In deze les leer je over:

 • Stap 5: De selectiedrempel
  De held moet eerst een drempel over voordat hij in de nieuwe wereld komt. Hij moet zichzelf bewijzen. Deze test is een spannend moment in het verhaal.
 • Stap 6: De nieuwe wereld
  Eenmaal over de drempel, verkent de held een nieuwe wereld. Hier gelden andere wetten. Hij leert zijn vrienden en vijanden kennen, en ook zichzelf. Wat lukt makkelijk, wat levert stuntelige scenes op? Een avontuurlijk deel, vol nieuwe ervaringen.
Inschepen

Dubbele Schrijfles: Reis van de Held

Proloog, gewone wereld, oproep, weerstand, mentor

In deze dubbele les leer je over de volgende stappen van de Reis van de Held:

 • De eerste twee stappen: de gewone wereld en de oproep tot avontuur
  In de alledaagse wereld van held heerst een zekere mate van orde, maar toch je voelt dat er iets ontbreekt. Precies op dat gemis en verlangen sluit de oproep tot avontuur aan, die de hoofdpersoon uit de comfortzone haalt en aanzet om in beweging te komen. 
 • De volgende twee stappen: de weerstand en de mentor 
  De held wil het avontuur aanvankelijk niet aangaan: er is sprake van een dilemma, verzet of ontkenning. De mentor moedigt het hoofdpersonage aan om de stap wel te nemen en helpt door waardevolle lessen, tips en inzichten aan te reiken. 

Dit is een dubbele les – deze extra lange dagtocht kost 20 euro.

Inschepen

Online Schrijfles: Levensfictie

Een Online Schrijfles waarin je de realiteit verrijkt met fantasie en je herinneringen combineert met fictie.

Door waargebeurde en verzonnen elementen te combineren blijf je trouw aan je eigen ervaring en wijsheid en stijg je tegelijkertijd boven je individuele verhaal uit. Levensfictie is durven verzinnen, de waarheid verdraaien en spelen met je leven.  Je maakt van jezelf een personage en je beschrijft je leven als een film. Nanda heeft over dit thema het (werk)boek ‘Spelen met je Leven’ geschreven en zal in deze les in een aantal video’s dieper ingaan op de Kunst van het Levensfictie Schrijven. Natuurlijk ontvang je ook creatieve, prikkelende schrijfopdrachten om Levensfictie meteen op een laagdrempelige manier in te zetten. 

Deze dagtocht komt vrij op zondag 6 november – je kan je nu alvast aanmelden, dan krijg je zondag meteen bericht als je online schrijfles open staat.

Inschepen

Online Schrijfles: GiGaGroen

Bij deze Schrijfles laat je je inspireren door het Kinderboekenweek thema van 2022: GiGaGroen. Je vindt organische taal en schrijf een GiGaGeweldig Natuurgedicht. Je schrijft over je favoriete plekken in de natuur en bouwt een waanzinnige boomhut op papier. Tevens leer je stap voor stap om een goed en spannend (Kinder)verhaal op te bouwen aan de hand van de Reis van de Held.

Video’s opgenomen in het bos zetten aan tot schrijven met een grasspriet in je mond. Een schrijfles om je wandelschoenen aan te trekken en je ramen open te zetten.

Inschepen
Wat en wanneer De Schrijfdagtocht kan je op elk moment starten. Je hebt een maand toegang tot het materiaal.
 Waar en hoe Via de online Schrijfhaven
Investering 1 dagtocht: 10 euro

(incl. 21% btw)

Inschepen