Schrijfhaven - Avontuurlijke Online Schrijfcursussen - Nanda Huneman

SCHRIJFJAARTRAINING

De Grote Reis om de Oost op de ‘Duizendzee’

Een meditatieve schrijfjaartraining van 45 weken

Eerstvolgende vertrek: 3 februari 2023

Inschepen

“Nanda nodigt je met haar kwetsbare eerlijkheid uit om een innerlijke reis te maken. Het heeft mij geholpen om met regelmaat aan de slag te gaan. Deze reis heeft me dichter bij mezelf gebracht in allerlei opzichten.”

Floor

“Nanda is zoveel meer dan een schrijfcoach, ze is de Nederlandse Elizabeth Gilbert en een sjamane die jou de magie van  jouw leven en van je creatiekracht laat voelen en (her)vinden!”  

Marjolijn

“De grootste kracht van de Grote Reis om de Oost, was voor mij absoluut regelmaat. Doordat er iedere week weer een nieuwe les kwam, kreeg ik steeds weer de stimulans om te schrijven. De Jaartraining is een leuke combinatie van les, meditatie en zelf doen. Het heeft daarmee niet alleen mijn schrijven, maar zeker ook mijn meditaties verdiept.”

Iris

“De Reis om de Oost was mijn baken in een voor mij persoonlijk moeilijk jaar. De schrijfopdrachten waren steeds weer prikkelend, gaven enorme inzichten en leiden tot verrassende schrijfsels. Nanda begeleidt ons energiek, spontaan en inspirerend en haar brede kennis en interesses leiden tot nieuwe insteken en geweldige metaforen om mee te werken.”

Maike

Al schrijvend naar India

Bij deze verdiepingsexpeditie scheep je in op de Duizendzee en zet je koers naar India. Niet om specerijen te halen, maar om diepe inzichten en je eigen creatieve stem te vinden.

Nanda Huneman is je kapitein. Zelf is zij negen keer in India geweest. Achteraf ontdekte zij dat deze reizen symbool staan voor de negen paden die ze gelopen heeft.

Ze neemt je o.a. mee op het pad van de Geest, van het Hart, van de Buik, van Eros, van de Voeten, van het Zijn en van de Leegte.

Zij doet dit ‘meerstemmig’ – ze spreekt met de stem van een yogi, maar ook met die van de nuchtere Groningse stuurvrouw. Ze haalt voorbeelden uit haar eigen reizen aan, maar maakt ook gebruik van haar ervaringen als moeder, theatermaker en ondernemer. En natuurlijk spreekt ze ook als de ervaren schrijf- en meditatietrainer die ze is. Daarbij maakt ze gebruik van voorbeelden uit de literatuur en andere kunstvormen, die de lessen op creatieve en vaak ook op humoristische wijze verrijken.

Het duizendvoudige pad

Als Nanda iets heeft geleerd, is het dat het pad naar verlichting duizendvoudig is – en voor iedereen, en op elk moment, anders is. Het creatieve en spirituele pad is namelijk niet enkelvoudig, en zeker niet eenvoudig. Het is een integraal pad, dat groei en opening op verschillende lagen van jezelf vraagt.

Juist het vermogen om je niet vast te zetten in een bepaalde overtuiging of methode, helpt je om je eigen kleur, wijsheid en stem te vinden. Deze jaartraining stimuleert je om je op meerdere manieren met jezelf en de bron te verbinden.

Wakker worden

Deze expeditie is zowel een creatief als spiritueel pad – die twee gaan hand in hand. Je keert zowel naar binnen als naar buiten.  Je verstilt en geeft uitdrukking aan je eigen unieke levensenergie. De lessen en opdrachten maken je ‘wakker’ – ze laten je zien dat je deel bent van een groter geheel en dat je kan leven vanuit overvloed, in plaats van tekort. Zonder dat je je ogen sluit voor dat wat pijn doet en blokkeert. Juist het doorleven van je eigen pijn en het doorzien van je eigen patronen, biedt werkelijke vrijheid.

Na het volgen van deze jaartraining heb je een dieper begrip van wie je bent, heb je het vermogen ontwikkeld om op jezelf en de bron af te stemmen, weet je hoe je taal kan inzetten om jezelf diep en creatief te uiten en heb je beter zicht op jouw eigen pad en koers.

Opbouw van de jaartraining

De jaartraining bestaat uit negen paden, die elk 5 lessen bevatten.

In totaal zijn het dus 45 lessen, die je elke week op vrijdagochtend ontvangt.

Elke les bestaat uit:

 • Een geschreven verhaal op basis van Nanda haar ervaringen in India
  Inspiratie, herkenning en avontuur
 • Een video-les over de inzichten die in deze ervaring besloten zitten
  Verdieping, inzicht en bevlogen reflecties
 • Een audio-opname met een bijpassende meditatie
  De weg naar binnen, diepe rust, verzachting, helderheid
 • Vijf creatieve en meditatieve schrijfopdrachten
  Onverwachte, doorleefde ingangen om tot creatie te komen

Deze wekelijkse leven geven je ritme en zorgen ervoor dat meditatie en schrijven een verankerd onderdeel worden van je leven.

Drie manieren om mee te doen

Je kan in 2023 op drie manieren mee doen.

 • De basisreis: de online jaartraining waarbij je elke week een les ontvangt
 • De Jaartraining Plus: De online training plus een retraiteweekend in het voormalige klooster Samaya. Begin jouw Grote Reis om de Oost met een schrijfretraiteweekend van 25-26 maart! Op die manier zit je er meteen in. Je hebt de mogelijkheid om je vragen stellen aan Nanda, uit te wisselen met de andere deelnemers en om te ervaren hoe het is om met elkaar en in stilte te mediteren en te schrijven. De retraites werken verdiepend – waardoor de lessen nog beter kunnen landen. Een absolute toevoeging aan de online reis! Bovendien krijg je in Samaya heerlijke biologische en vegetarische maaltijden, heb je een kamer voor jezelf en is er een ruime, diverse tuin plus een prachtige meditatiehal. We gaan dit weekend creatief schrijven, mediteren, maar ook dansen, zingen en de lente vieren.
 • De Jaartraining Master: De online training, een retraiteweekend en twee persoonlijke schrijfcoachsessies. In deze coachsessies krijg je opbouwende feedback op je teksten zodat je kan ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen en hoe je je eigen stijl en vorm steeds beter kan ontwikkelen. De sessies vinden plaats in Utrecht of via Zoom. Op deze manier kan je de Schrijfjaartraining persoonlijk maken en direct inzetten voor je eigen schrijfweg.

Voor wie?

Deze online jaartraining is voor mensen die serieus een reis naar binnen willen maken, die een creatief leven willen leiden en meditatie en zelfreflectie een vast onderdeel van hun dagelijks ritme willen laten zijn.

Het is zowel voor beginners, met nog niet zoveel meditatie- of schrijfervaring. Maar ook zeker voor de meer ervaren beoefenaars, die op zoek zijn regelmaat, verdieping en input om hun pad op een vernieuwende en verdiepende wijze willen vervolgen.

Praktische details

Wat en wanneer 45 lessen:
De eerste les ontvang je op vrijdag 3 februari 2023 en de laatste les op vrijdag 15 december 2023. Daartussen ontvang je gedurende het hele jaar op elke vrijdagochtend een lespakket.
 Waar en hoe Er zijn in 2023 drie opties om mee te doen aan de Jaartraining Grote Reis om de Oost:

Basis traject: de 45 weekse jaartraining via de online Schrijfhaven

Plus Traject: Online Jaartraining plus een retraiteweekend in conferentiecentrum Samaya op 25-26 maart 2023
van zaterdag 10 uur – zondag 17 uur.

Master Traject: Online jaartraining, plus een retraiteweekend en twee persoonlijke schrijfcoachsessies

Investering Basis Traject : 750 euro

Plus Traject : 995 euro

Master Traject: 1250 euro

Bekijk de inleiding (“Grote reis om de Oost”)

Doe een gratis proefles (“Maken en (toe)laten”) van de Schrijfjaartraining op Schrijfhaven!

Inschepen