Cursus Levens fictie schrijven

Van 18 september 2018 t/m 18 december 2018 in Utrecht

“De voorbeelden en schrijfoefeningen geven inzicht en stimuleren de creativiteit. De cursus heeft mij uit mijn schrijversblokkade gehaald en me geholpen de draad weer op te pakken en verder te schrijven aan mijn boek.”

April

Als je van je leven een verhaal wilt maken

Tijdens deze cursus leer je:

  • hoe je van een ervaring een scene maakt, van een leven een verhaal
  • hoe je op een toegankelijke, spannende en vooral eigen manier over je leven schrijft
  • hoe je de waarheid verdraait en toch trouw blijft aan je eigen verhaal
  • hoe je diverse stijlmiddelen in kan zetten om het niveau van je tekst op te tillen

Je hebt genoeg om over te schrijven. Ervaringen, inzichten, reizen en ontmoetingen zat. Maar het leven is geen boek. Hoe maak je van een leven een samenhangend verhaal met diepgang?

De cursus

In deze inspirerende en praktische cursus leer je hoe je je levensverhaal om kunt zetten in een origineel, spannend en fictief verhaal.

Door waargebeurde en verzonnen elementen te combineren blijf je trouw aan je eigen ervaring en wijsheid en stijg je tegelijkertijd boven je individuele verhaal uit. Levensfictie is durven verzinnen, maar ook een kwestie van stijl en vorm. Je bouwt je boek op met beeldende, afgeronde scènes en maakt van jezelf een personage. Al schrijvende kom je los van je eigen levensverhaal, waardoor er ruimte ontstaat voor heling en creativiteit. Je speelt met je leven op papier en vindt een verrassende vertelvorm die recht doet aan jouw waarheid.

De levendige voorbeelden, laagdrempelige schrijfopdrachten en bruikbare tips in deze cursus helpen je op weg. Diverse vormen van fictief en creatief schrijven komen aan bod.

We volgen bij deze cursus de opbouw van het boek.
In het eerste deel – Leven- leer je over de kracht van je ware levensverhaal en hoe je die basis ten volste kan benutten voordat je gaat fictionaliseren. Je leert hoe je je eigen stem en waarheid vindt en wakkert de creatieve schrijfstroom aan.

In het tweede deel – Verhaal – leer je hoe je op kleine schaal fictie toepast door verschillende stijlmiddelen in te zetten. Je versnelt, vertraagt, voegt samen, licht uit, overdrijft, zwakt af, vergelijkt. Je tekst wint aan kracht.

In het derde deel – Boek
– leer je hoe je een centraal plot verzint, een passende structuur vindt, de Reis van de Held toepast en hoe je het onderliggende thema van je verhaal helder krijgt.

In de laatste les van de cursus lezen we allemaal een zelfgeschreven Levensfictief verhaal voor.

Tijdens de cursus krijg je:

  • inspirerende schrijfopdrachten
  • gedegen feedback op je schrijfwerk
  • levendige voorbeelden die de theorie verhelderen en verdiepen
  • een groep bevlogen medeschrijvers

Lees meer

Praktische details

Wanneer: Acht dinsdagavonden van 19.30 – 22.00 uur van 18 sept tot 18 dec 2018
18 sept, 2 okt, 16 okt, 30 okt, 13 nov, 27 nov, 11 dec, 18 dec
Waar: Op de Lange Lauwerstraat 69 in Utrecht
Hoeveel: 495 euro – incl. btw en het boek Spelen met je Leven
Aanmelden