Schrijfweekend met Nanda Huneman

Het eerstvolgende schrijfweekend is op 25/26 maart 2023 in Samaya, als deel van de creatieve schrijfjaartraining.

Nog 1 plekje vrij!

Lees alle details over deze schrijfretraite >>>

Heerlijke week vol diepgang en rust om vol toewijding aan m’n boek te kunnen werken.

Chris

Nanda’s schrijfweekend biedt een goede mix van structuur, diepgang, luchtigheid, humor en vrijheid. En dan ook nog uitzicht op zee!

Nellie

Een week vol mogelijkheden om jezelf al schrijvend te ontdekken en ontplooien op een mooie plek met een warme, creatieve schrijfcoach die je blijft verrassen.

Barbara

Het was geweldig. Mediteren, schrijven, wandelen, zingen, dansen, lekker eten, fijne mensen, de perfecte vakantie voor mij.

Mathilde

Een schrijfweekend geeft allerlei nieuwe invalshoeken tot schrijven. De cursus is goed ontwikkeld, er zit voelbare expertise achter.

Rob

Een schrijfweekend is…

Regelmatig bied ik Schrijfweekenden aan. Schrijfretraites op diverse inspirerende locaties. Ik heb schrijfweken in Frankrijk, in Italie, in India, op Terschelling en op allerlei verborgen mooie plekjes in Nederland gegeven. Deze schrijfweekenden zijn een mogelijkheid om er even helemaal uit te zijn en om tot jezelf en tot nieuwe taal te komen.

Schrijfweekenden geven inspiratie

Creatieve, onverwachte schrijfoefeningen zetten je aan het schrijven. Ze bieden diverse invalshoeken om jezelf op een creatieve manier te verwoorden. Je werkt met diverse genres. Met gedichten, verhalen, monologen, dialogen, columns en genres die we ter plekke uitvinden. Voorbeelden uit de literatuur en uit film brengen je op nieuwe ideeën. Een schrijfweekend heeft vaak een eigen thema, zoals: schrijven vanuit hoofd, hart, buik en tenen. Schrijven over spiegelingen. Schrijven over reizen. Zintuigen. Zomer. Vogels. Noem maar op.

Schrijfweekenden geven techniek

Naast het creatieve spelen, word je ook technisch beter in schrijven. Je leert bijvoorbeeld hoe je spanning opbouwt, beeldend in scenes schrijft en metaforen inzet. je Je krijgt nieuwe gereedschappen aangereikt om je teksten naar een hoger niveau te tillen.

Schrijfweekenden geven energie

Op een andere plek zijn doet iets met je als schrijver. Je gaat anders denken. De wereld ruikt fris, je kijkt nieuw, luistert aandachtiger. Als je uit je normale omgeving bent, sta je meer op ‘aan’. En dan komt er energie in je schrijven. Opeens is alles een aanleiding om over te schrijven. De geur van een avond aan zee, de geluiden uit de tempels, de geur van je espresso op het terras.

Schrijfweekenden geven focus

Er is levendigheid en inspiratie, maar ook focus. Tijdens de schrijfochtenden, die we vaak in stilte doorbrengen, heb je geen afleiding van dagelijkse beslommeringen, van een te veel aan afspraken en uitjes of huishoudelijke klusjes. Je bent helemaal daar en nergens anders. Door die focus krijg je meer diepgang en helderheid. Soms kan het zo zijn dat je tijdens een schrijfweekend precies weet wat je wilt zeggen, terwijl je thuis alleen maar aan het dubben, strepen en ploeteren – en vooral uitstellen- was.

Schrijfweekenden geven rust

Mijn schrijfweekenden ondersteun ik bijna altijd met meditatie, yoga en stilte. De meditaties helpen je om de aandacht naar binnen te richten, om ruimte te vinden in het doorgaans drukke hoofd. Meditatie wakkert ook de associatieve geest aan. De mooiste gedichten vol beeldspraak en raken inzichten ontstaan vaak na de ochtendmeditatie; in de kapel, in de tuin, aan de rivier of op de dijk. De stille periodes in de schrijfweekenden zorgen ervoor dat je niet uitgeput raakt van alle sociale interacties, maar dat je je energie bij jezelf kunt houden.

Schrijfweekenden geven plezier

Ja, het is ook vakantie! Dus we maken uitjes. Naar het strand, naar een stadje, naar een museum. Houden lange siestas en komen echt tot rust. We eten lang door, drinken wijn, kletsen terwijl de krekels zingen. We dansen, zwemmen, wandelen en staren naar de sterren. We lachen om elkaars bizarre verhalen, en af en toe laten we ook een traan.  Zo leer je nieuwe mensen van een heel andere kant kennen.

Opbouw van het schrijfweekend

De opbouw van een gemiddelde dag tijdens een Schrijfweek(end):

  • We beginnen de dag met een meditatie en met lichte beweging of een wandeling
  • Ontbijtbuffet (soms in stilte en soms niet)
  • Schrijfles: ongeveer 2,5 uur schrijven aan de hand van begeleidende schrijfoefeningen
  • Lunch (einde stilte)
  • Vrije tijd
  • Einde middag: voorlezen en delen
  • Borreltijd
  • Diner
  • Afsluitende activiteit, les of meditatie van de dag
Nanda Huneman - Stille Retraite

Wat levert een schrijfweekend op

Na dit weekend

  • Heb je stapels materiaal om thuis mee verder te gaan
  • Heb je een aantal goed afgeronde teksten
  • Heb je nieuwe schrijftechnieken geleerd
  • Ben je tot rust en tot nieuwe inzichten gekomen
  • Staat je schrijfmotor aan
  • Kom je verfrist en opgeladen weer thuis
  • Heb je nieuwe schrijfvrienden gemaakt

Praktische details schrijfweekend

Het eerstvolgende schrijfweekend is op 25/26 maart 2023 in Samaya, als deel van de creatieve schrijfjaartraining.

Nog 1 plekje vrij!

Lees alle details over deze schrijfretraite >>>