Schrijfcafé in Utrecht

Het eerstvolgende Schrijfcafe in Utrecht is op zaterdag 7 september 2024

Verrassende, vreemde, ontroerende, naar meer smakende schrijfopdrachten

Twee uur geconcentreerde schrijftijd, waarin je meer kan creëren dan je denkt

Luisterende oren, meeschrijvende pennen, feedback, hartelijk gelach, af en toe een traan

Cappuccino, thee, koekjes, chocolade en bizar, onverwacht lesmateriaal op tafel

Het Schrijfcafe Utrecht – sinds 2005

Het Schrijfcafé Utrecht is een workshop schrijven waarbij je nieuwe inspiratie opdoet, verschillende schrijfstijlen uitprobeert en waar je je schrijfsels kan delen met andere schrijfliefhebbers. Het is twee uur geconcentreerde creatieve schrijftijd; iets waar je thuis vaak niet aan toekomt.

Schrijven doe je meestal alleen, maar bij deze schrijfworkshop schrijf je samen. Dat motiveert. Dat brengt je op nieuwe, frisse ideeën. En het maakt schrijven makkelijker.

Het Schrijfcafé is een thematische workshop schrijven; je schrijft bijvoorbeeld over de seizoenen, de elementen, smaken en verschillende soorten personages. Het Schrijfcafé draait vooral om het plezier in het schrijven, maar tijdens de workshop leer je ook creatiever en levendiger schrijven. Laagdrempelige schrijfopdrachten en onverwacht lesmateriaal helpen je op gang.

Bij het schrijfcafé is iedereen welkom, schrijfervaring is niet nodig. Je bent welkom om de hele reeks te volgen, maar de schrijfworkshops zijn ook prima afzonderlijk te volgen.

Het schrijfcafé Utrecht is tevens een goede manier om kennis te maken met de werkwijze van Nanda.

Summer Flow Schrijfchallenge

Wil je niet wachten tot september? Doe dan mee aan de Summer Flow Challenge; vijf weken lang ontvang je elke dag een speelse, zomerse schrijfoefening. Zo wordt jouw zomer een creatief avontuur. Elke dag een mini-schrijfcafe in je inbox!

De 35 daagse zomerse schrijfchallenge helpt  je om verdieping te geven aan je zomer; door het schrijven zal je alles intenser en rijker ervaren. Het zorgt ervoor dat je zomer niet alleen ontspannen is, maar ook een voedend en creatief avontuur wordt. Of je nu op vakantie gaat in eigen land, op reis in het buitenland of thuis blijft: de Summer Flow Challenge is een reis op zichzelf.

Je kan ook mee doen met de Warming-up en Cooling-Down Online schrijfworkshops – dan heb je helemaal een Schrijfcafe-ervaring!

  • Online Warming Up workshop (zaterdag 13 juli 9.30-11 uur)
  • Online Cooling Down workshop (zaterdag 8 september 9.30-11 uur)

Praktisch

Data  najaar 2024:  7 september, 5 oktober, 16 november en 14 december 2024

Inloop: 10.15 uur, start 10.30 uur. Einde: 13.00 uur
Waar: Slachtstraat Filmtheater Utrecht 

Filmzaal 2
Hoeveel: 23 euro, incl. twee drankjes

Aanmelden

Ervaringen van deelnemers

“Het schrijfcafe maakt je creatief en los en warmt je op om thuis verder te schrijven.”

Sini

“Het schrijfcafe is laagdrempelig en heeft een fijne opbouw, de verschillende invalshoeken helpen je verder. Het is helend en rijk.”

Marike

“Wat ik waardeer aan het schrijfcafe: de afwisselende thema’s, de opbouwende feedback, de losse sfeer, het vele lachen en andermans verhalen en woordvondsten.”

Cora

Veelgestelde vragen

Zeker! Het Schrijfcafe is toegankelijk voor iedereen. De uitnodigende schrijfopdrachten helpen je op gang en ook als je geen schrijfervaring hebt, komt er toch altijd iets verrassends uit je pen! Deze maandelijkse schrijfworkshop is een laagdrempelige manier om te kijken of creatief schrijven iets voor je is.

Ja, dat kan. Aan de bar kan je een (film)kaartje kopen voor het Schrijfcafe voor 23 euro. Meestal zit het niet vol, maar je weet het natuurlijk nooit zeker. Als je van te voren een kaartje koopt, ben je verzekerd van een plek.

We schrijven in de Filmzaal. Zo sfeervol! Check op je kaartje, of bij de bar, in welke filmzaal we zitten.

Ja! Neem je eigen schrijfblokje en snelschrijvende pen mee.  Je mag ook op een laptop schrijven als je dat wilt.

Je schrijft in de filmzaal op je schoot, houd daar wel rekening mee.

Voorlezen is een waardevol onderdeel van het Schrijfcafe. Het inspireert om de verhalen van anderen te horen. Het brengt je op nieuwe ideeën, het ontroert of maakt je aan het lachen. Luisteren is het ontvangen van levendige taal, die ter plekke ontstaat.

Zelf voorlezen kan spannend zijn, maar is ook bijzonder.  Als je je geschreven woorden uitspreekt, klinken ze heel anders. Het is alsof je tekst dan pas tot leven komt. Pas als je voorleest, hoor je wat je echt hebt geschreven. En dat doet wat met jou en met anderen. Soms kwetsbaar, maar meestal echt de moeite waard.

Voorlezen is nooit verplicht, ik vraag altijd wie er wil delen. Dus als je tekst te persoonlijk is of het voelt nog te vroeg om je woorden hardop voor te lezen, dan laat je je zinnen lekker in je schrift en luister je naar de anderen.

Zeker! De bezoekers van het Schrijfcafe Utrecht vormen een diverse groep. Sommigen schrijven een eigen boek, hebben een eigen blog of werken als journalist. Anderen beginnen net of schrijven vooral voor hun plezier. Ik krijg regelmatig terug van de ervaren schrijvers, dat de opdrachten tijdens de schrijfworkshop nieuw leven blazen in hun teksten. Dat ze uit hun vaste manier van schrijven worden gehaald, omdat ze uitgedaagd worden om andere stijlmiddelen, perspectieven of technieken uit te proberen. Als schrijver ben je immers nooit uitgeleerd. Er is zoveel mogelijk op papier!

Er is een grote groep mensen die regelmatig naar het Schrijfcafe komt. Sommigen hebben elkaar door de jaren heen beter leren kennen, anderen kennen elkaar vooral van gezicht (en hun teksten). Er zijn bij elk Schrijfcafe ook altijd nieuwe bezoekers. Dat zorgt er voor dat er vernieuwing is en dat er tegelijkertijd snel een veilige sfeer hangt. De perfecte bodem voor creativiteit.

Deelnemers van het Schrijfcafe hoeven zich van te voren niet aan te melden, dus het is voor mij ook altijd een verrassing. Maar het wisselt tussen de 10 en 35 deelnemers en het gemiddelde aantal bezoekers is ongeveer 25.

Ja! Beneden aan de bar maken ze vooraf een cappuccino, espresso  of een muntthee voor je. Als je aangeeft dat je voor het Schrijfcafe komt, zetten ze het op die rekening. In de pauze halverwege kan je ook nog een drankje bestellen. De 20 euro is dus incl. twee drankjes!

Door je te abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief. Die verstuur ik een kleine week voor het Schrijfcafe als reminder en daarin kondig ik altijd het thema aan. Vaak schrijf ik over dat thema ook een inspirerende blog met mijn nieuwste inzichten en associaties en deel ik andere nieuwtjes en schrijftips. Ook wijzigingen in data en tijden geef ik hier door.