Schrijfcafé in Utrecht

Het eerstvolgende Schrijfcafe in Utrecht is op 20 mei  2023

Dit schrijfcafe is ook verkrijgbaar als online schrijfles

Verrassende, vreemde, ontroerende, naar meer smakende schrijfopdrachten

Twee uur geconcentreerde schrijftijd, waarin je meer kan creëren dan je denkt

Luisterende oren, meeschrijvende pennen, feedback, hartelijk gelach, af en toe een traan

Cappuccino, thee, koekjes, chocolade en bizar, onverwacht lesmateriaal op tafel

Het Schrijfcafe Utrecht – sinds 2005

Het Schrijfcafé Utrecht is een workshop schrijven waarbij je nieuwe inspiratie opdoet, verschillende schrijfstijlen uitprobeert en waar je je schrijfsels kan delen met andere schrijfliefhebbers. Het is twee uur geconcentreerde creatieve schrijftijd; iets waar je thuis vaak niet aan toekomt.

Schrijven doe je meestal alleen, maar bij deze schrijfworkshop schrijf je samen. Dat motiveert. Dat brengt je op nieuwe, frisse ideeën. En het maakt schrijven makkelijker.

Het Schrijfcafé is een thematische workshop schrijven; je schrijft bijvoorbeeld over de seizoenen, de elementen, smaken en verschillende soorten personages. Het Schrijfcafé draait vooral om het plezier in het schrijven, maar tijdens de workshop leer je ook creatiever en levendiger schrijven. Laagdrempelige schrijfopdrachten en onverwacht lesmateriaal helpen je op gang.

Bij het schrijfcafé is iedereen welkom, schrijfervaring is niet nodig. Je bent welkom om de hele reeks te volgen, maar de schrijfworkshops zijn ook prima afzonderlijk te volgen.

Het schrijfcafé Utrecht is tevens een goede manier om kennis te maken met de werkwijze van Nanda.

Praktisch

De data van het Schrijfcafe in 2023 zijn:
Zaterdag  20 mei  en 17  juni 2023
Inloop: 10.15 uur, start 10.30 uur. Einde: 13.00 uur
Waar: Slachtstraat Filmtheater Utrecht
Hoeveel: 20 euro, incl. twee drankjes

Het thema van het Schrijfcafe in 2023 is de Reis van de Held – dat zijn twaalf universele stappen die je in een verhaal kan herkennen. We zitten in de filmzaal, zodat  door korte filmfragmenten de Reis van de Held echt tot leven komt. Natuurlijk gaan we vooral schrijven en zelf deze verhaalstappen op een creatieve manier op papier uitproberen! In elk Schrijfcafe staat een bepaalde schrijfmethode centraal. Je kan de serie in het geheel volgen, maar je kan de schrijfcafe’s ook prima afzonderlijk bezoeken.

De eerste vier schrijfcafe’s van 2023 zijn nu verkrijgbaar als online schrijfles.

Schrijfcafe 20 mei: Terugkeer en Climax
In dit Schrijfcafe zet je alles op alles. Je leert hoe je de climax van een verhaal schrijft. Het is de laatste test, de grootste uitdaging waarmee een verhaal eindigt. Die laatste spannende bladzijden van een boek, waardoor je niet kan stoppen. Dat laatste half uur van een film waarin eerst alles instort en dan weer samenkomt. In deze fase sterft er iets ouds, waardoor er iets nieuws kan opstaan. Bij dit schrijfcafe bekijken we aangrijpende filmscenes, waarbij je op het puntje van je stoel zit. Dat gevoel, deze thrill, verwerk je in je tekst, zodat je die met ingehouden adem schrijft en leest. Je experimenteert, overdrijft, versnelt en speelt met perspectief. Een leuk uitdagend spel op papier.

Kan je niet bij het Schrijfcafe in Utrecht zijn? Koop dan de online schrijfles voor slechts tien euro!

Schrijfcafe 17 juni: Elikser
Schrijfmethode: schrijven vanuit gevoel

——

De schrijflessen (in tekst en video), filmfragmenten en creatieve opdrachten van de eerste vier  Schrijfcafe’s over de Reis van de Held kan je ook als online les kopen. Meld je dan aan via De Schrijfhaven

Aanmelden

Schrijfcafe op locatie – zaterdag 1 juli

Zaterdag 1 juli is er een extra Schrijfcafe – in het bos!

Samen met boswachter Joris Hellevoort maken we een wandeling door het bomenrijk op Landgoed Houderinge, vlakbij De Bilt. Naar aanleiding van zijn boek ‘De wortels van ons land – de cultuurgeschiedenis van de 21 beroemdste bomen van Nederland’ – vertelt hij levendig en kundig over de bomen op dit landgoed.

Tegen de stammen van deze majestueuze bomen schrijf jij je eigen boomverhaal. Toegankelijke en creatieve schrijfopdrachten helpen je op gang. Welke bomen zijn belangrijk in jouw leven? Wat zijn de wortels van jouw land? Welk verhaal hoor jij de eik vertellen? We luisteren naar de geluiden in het bos, maken een gedicht, wandelen, leren anders naar het bos te kijken en schrijven pennenvruchten die niet ver van de boom vallen.

Zaterdag 1 juli, 13.00-16.30 uur, Landgoed Houderinge De Bilt (exacte locatie volgt na opgave)
Schrijfworkshop: 20 euro
Boek ‘De wortels van ons land’: 27,50 euro (normaal 34,50 eur0)
Totaal: 47,50 euro (ter plekke contant betalen)

Meld je hier aan voor het schrijfcafe van 1 juli

Ervaringen van deelnemers

“Het schrijfcafe maakt je creatief en los en warmt je op om thuis verder te schrijven.”

Sini

“Het schrijfcafe is laagdrempelig en heeft een fijne opbouw, de verschillende invalshoeken helpen je verder. Het is helend en rijk.”

Marike

“Wat ik waardeer aan het schrijfcafe: de afwisselende thema’s, de opbouwende feedback, de losse sfeer, het vele lachen en andermans verhalen en woordvondsten.”

Cora

Veelgestelde vragen

Zeker! Het Schrijfcafe is toegankelijk voor iedereen. De uitnodigende schrijfopdrachten helpen je op gang en ook als je geen schrijfervaring hebt, komt er toch altijd iets verrassends uit je pen! Deze maandelijkse schrijfworkshop is een laagdrempelige manier om te kijken of creatief schrijven iets voor je is.

Ja, dat kan. Aan de bar kan je een (film)kaartje kopen voor het Schrijfcafe voor 20 euro. Meestal zit het niet vol, maar je weet het natuurlijk nooit zeker. Als je van te voren een kaartje koopt, ben je verzekerd van een plek.

We schrijven in de Filmzaal. Zo sfeervol! Check op je kaartje, of bij de bar, in welke filmzaal we zitten.

Ja! Neem je eigen schrijfblokje en snelschrijvende pen mee.  Je mag ook op een laptop schrijven als je dat wilt.

Je schrijft in de filmzaal op je schoot, houd daar wel rekening mee.

Voorlezen is een waardevol onderdeel van het Schrijfcafe. Het inspireert om de verhalen van anderen te horen. Het brengt je op nieuwe ideeën, het ontroert of maakt je aan het lachen. Luisteren is het ontvangen van levendige taal, die ter plekke ontstaat.

Zelf voorlezen kan spannend zijn, maar is ook bijzonder.  Als je je geschreven woorden uitspreekt, klinken ze heel anders. Het is alsof je tekst dan pas tot leven komt. Pas als je voorleest, hoor je wat je echt hebt geschreven. En dat doet wat met jou en met anderen. Soms kwetsbaar, maar meestal echt de moeite waard.

Voorlezen is nooit verplicht, ik vraag altijd wie er wil delen. Dus als je tekst te persoonlijk is of het voelt nog te vroeg om je woorden hardop voor te lezen, dan laat je je zinnen lekker in je schrift en luister je naar de anderen.

Zeker! De bezoekers van het Schrijfcafe Utrecht vormen een diverse groep. Sommigen schrijven een eigen boek, hebben een eigen blog of werken als journalist. Anderen beginnen net of schrijven vooral voor hun plezier. Ik krijg regelmatig terug van de ervaren schrijvers, dat de opdrachten tijdens de schrijfworkshop nieuw leven blazen in hun teksten. Dat ze uit hun vaste manier van schrijven worden gehaald, omdat ze uitgedaagd worden om andere stijlmiddelen, perspectieven of technieken uit te proberen. Als schrijver ben je immers nooit uitgeleerd. Er is zoveel mogelijk op papier!

Er is een grote groep mensen die regelmatig naar het Schrijfcafe komt. Sommigen hebben elkaar door de jaren heen beter leren kennen, anderen kennen elkaar vooral van gezicht (en hun teksten). Er zijn bij elk Schrijfcafe ook altijd nieuwe bezoekers. Dat zorgt er voor dat er vernieuwing is en dat er tegelijkertijd snel een veilige sfeer hangt. De perfecte bodem voor creativiteit.

Deelnemers van het Schrijfcafe hoeven zich van te voren niet aan te melden, dus het is voor mij ook altijd een verrassing. Maar het wisselt tussen de 10 en 35 deelnemers en het gemiddelde aantal bezoekers is ongeveer 25.

Ja! Beneden aan de bar maken ze vooraf een cappuccino, espresso  of een muntthee voor je. Als je aangeeft dat je voor het Schrijfcafe komt, zetten ze het op die rekening. In de pauze halverwege kan je ook nog een drankje bestellen. De 20 euro is dus incl. twee drankjes!

Door je te abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief. Die verstuur ik een kleine week voor het Schrijfcafe als reminder en daarin kondig ik altijd het thema aan. Vaak schrijf ik over dat thema ook een inspirerende blog met mijn nieuwste inzichten en associaties en deel ik andere nieuwtjes en schrijftips. Ook wijzigingen in data en tijden geef ik hier door.