Schrijfcafé in Utrecht

Het laatste Schrijfcafe kan je als een online schrijfles kopen in de Schrijfhaven

Het eerstvolgende Schrijfcafe in Utrecht is op 3 december 2022

Verrassende, vreemde, ontroerende, naar meer smakende schrijfopdrachten

Twee uur geconcentreerde schrijftijd, waarin je meer kan creëren dan je denkt

Luisterende oren, meeschrijvende pennen, feedback, hartelijk gelach, af en toe een traan

Cappuccino, thee, koekjes, chocolade en bizar, onverwacht lesmateriaal op tafel

Het Schrijfcafe Utrecht – sinds 2005

Het Schrijfcafé Utrecht is een workshop schrijven waarbij je nieuwe inspiratie opdoet, verschillende schrijfstijlen uitprobeert en waar je je schrijfsels kan delen met andere schrijfliefhebbers. Het is twee uur geconcentreerde creatieve schrijftijd; iets waar je thuis vaak niet aan toekomt.

Schrijven doe je meestal alleen, maar bij deze schrijfworkshop schrijf je samen. Dat motiveert. Dat brengt je op nieuwe, frisse ideeën. En het maakt schrijven makkelijker.

Het Schrijfcafé is een thematische workshop schrijven; je schrijft bijvoorbeeld over de seizoenen, de elementen, smaken en verschillende soorten personages. Het Schrijfcafé draait vooral om het plezier in het schrijven, maar tijdens de workshop leer je ook creatiever en levendiger schrijven. Laagdrempelige schrijfopdrachten en onverwacht lesmateriaal helpen je op gang.

Bij het schrijfcafé is iedereen welkom, schrijfervaring is niet nodig. Je bent welkom om de hele reeks te volgen, maar de schrijfworkshops zijn ook prima afzonderlijk te volgen.

Het schrijfcafé Utrecht is tevens een goede manier om kennis te maken met de werkwijze van Nanda.

Praktisch

Wanneer: Zaterdag 3 december 2022 van 10.30 – 12.30 uur
Waar: Slachtstraat Filmtheater Utrecht
Hoeveel: 20 euro, incl. twee drankjes

Schrijfcafe zaterdag 3 december: Feestdagenspecial
Bij het Schrijfcafe van zaterdag 3 december in het Slachtstraat Filmtheater schrijven we over de Feestdagen. Over je mooiste en verschrikkelijkste kado ooit, de spanning aan de dinertafel en de ongemakkelijke gesprekken en speeches. De feestdagen zijn een bron van inspiratie omdat ze vaak gemengde gevoelens oproepen. Het is een gezellige, warme periode, maar ook een tijd vol stress en schuring. Hoe zet je die dubbelheid op papier? We maken er een taal-surprise van, een satirisch gedicht en een eigenzinnig winterverhaal.

De schrijfopdrachten (in video en tekst) van het laatste Schrijfcafé over Levensfictie kan je online kopen voor 10 euro. Meld je dan aan via Schrijfhaven.

Na aanmelding kan je inloggen op de Schrijfcafe-pagina van de Schrijfhaven.
Je hebt een maand toegang tot de les. De video en de opdrachten geven je ongeveer twee uur schrijfplezier – die je dus op je eigen manier en in je eigen ritme kan doen.

Aanmelden

Ervaringen van deelnemers

“Het schrijfcafe maakt je creatief en los en warmt je op om thuis verder te schrijven.”

Sini

“Het schrijfcafe is laagdrempelig en heeft een fijne opbouw, de verschillende invalshoeken helpen je verder. Het is helend en rijk.”

Marike

“Wat ik waardeer aan het schrijfcafe: de afwisselende thema’s, de opbouwende feedback, de losse sfeer, het vele lachen en andermans verhalen en woordvondsten.”

Cora

Veelgestelde vragen

Zeker! Het Schrijfcafe is toegankelijk voor iedereen. De uitnodigende schrijfopdrachten helpen je op gang en ook als je geen schrijfervaring hebt, komt er toch altijd iets verrassends uit je pen! Deze maandelijkse schrijfworkshop is een laagdrempelige manier om te kijken of creatief schrijven iets voor je is.

Zeker! De bezoekers van het Schrijfcafe Utrecht vormen een diverse groep. Sommigen schrijven een eigen boek, hebben een eigen blog of werken als journalist. Anderen beginnen net of schrijven vooral voor hun plezier. Ik krijg regelmatig terug van de ervaren schrijvers, dat de opdrachten tijdens de schrijfworkshop nieuw leven blazen in hun teksten. Dat ze uit hun vaste manier van schrijven worden gehaald, omdat ze uitgedaagd worden om andere stijlmiddelen, perspectieven of technieken uit te proberen. Als schrijver ben je immers nooit uitgeleerd. Er is zoveel mogelijk op papier!

Voorlezen is een waardevol onderdeel van het Schrijfcafe. Het inspireert om de verhalen van anderen te horen. Het brengt je op nieuwe ideeën, het ontroert of maakt je aan het lachen. Luisteren is het ontvangen van levendige taal, die ter plekke ontstaat.

Zelf voorlezen kan spannend zijn, maar is ook bijzonder.  Als je je geschreven woorden uitspreekt, klinken ze heel anders. Het is alsof je tekst dan pas tot leven komt. Pas als je voorleest, hoor je wat je echt hebt geschreven. En dat doet wat met jou en met anderen. Soms kwetsbaar, maar meestal echt de moeite waard.

Voorlezen is nooit verplicht, ik vraag altijd wie er wil delen. Dus als je tekst te persoonlijk is of het voelt nog te vroeg om je woorden hardop voor te lezen, dan laat je je zinnen lekker in je schrift en luister je naar de anderen.

Er is een grote groep mensen die regelmatig naar het Schrijfcafe komt. Sommigen hebben elkaar door de jaren heen beter leren kennen, anderen kennen elkaar vooral van gezicht (en hun teksten). Er zijn bij elk Schrijfcafe ook altijd nieuwe bezoekers. Dat zorgt er voor dat er vernieuwing is en dat er tegelijkertijd snel een veilige sfeer hangt. De perfecte bodem voor creativiteit.

Deelnemers van het Schrijfcafe hoeven zich van te voren niet aan te melden, dus het is voor mij ook altijd een verrassing. Maar het wisselt tussen de 5 en 25 deelnemers en het gemiddelde aantal bezoekers is ongeveer 12.

Ja! Tijdens het Schrijfcafe maak ik een cappuccino voor je of een muntthee of ik schenk een frisje in en achteraf betaal je 20 euro contant ( je kan om de hoek pinnen) voor de schrijfworkshop en de drankjes.

Nee, want wij hebben de hele ruimte tot onze beschikking, waar geen andere gasten zitten. We zitten in cafe Kaap bij de ingang van het bedrijfsverzamelpand van de Stadstuin in Overvecht. Er kan wel af en toe iemand langs lopen, maar dat is niet storend en niemand hoort het als je je tekst voorleest – alleen je mede-schrijvers.

Door je te abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief. Die verstuur ik een kleine week voor het Schrijfcafe als reminder en daarin kondig ik altijd het thema aan. Vaak schrijf ik over dat thema ook een inspirerende blog met mijn nieuwste inzichten en associaties en deel ik andere nieuwtjes en schrijftips. Ook wijzigingen in data en tijden geef ik hier door.