Schrijfcafé in Utrecht

Op dit moment is er geen Schrijfcafe in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Daarom nu:

SCHRIJFCAFE ONLINE
Zaterdag 19 september  van 10.30 – 12.00 uur

Zie onderaan de pagina voor meer informatie!

Verrassende, vreemde, ontroerende, naar meer smakende schrijfopdrachten

Twee uur geconcentreerde schrijftijd, waarin je meer kan creëren dan je denkt

Luisterende oren, meeschrijvende pennen, feedback, hartelijk gelach, af en toe een traan

Cappuccino, thee, koekjes, chocolade en bizar, onverwacht lesmateriaal op tafel

Het Schrijfcafe Utrecht – sinds 2005

Het Schrijfcafé Utrecht is een workshop schrijven waarbij je nieuwe inspiratie opdoet, verschillende schrijfstijlen uitprobeert en waar je je schrijfsels kan delen met andere schrijfliefhebbers. Het is twee uur geconcentreerde creatieve schrijftijd; iets waar je thuis vaak niet aan toekomt.

Schrijven doe je meestal alleen, maar bij deze schrijfworkshop schrijf je samen. Dat motiveert. Dat brengt je op nieuwe, frisse ideeën. En het maakt schrijven makkelijker.

Het Schrijfcafé is een thematische workshop schrijven; je schrijft bijvoorbeeld over de seizoenen, de elementen, smaken en verschillende soorten personages. Het Schrijfcafé draait vooral om het plezier in het schrijven, maar tijdens de workshop leer je ook creatiever en levendiger schrijven. Laagdrempelige schrijfopdrachten en onverwacht lesmateriaal helpen je op gang.

Bij het schrijfcafé is iedereen welkom, schrijfervaring is niet nodig. Je bent welkom om de hele reeks te volgen, maar de schrijfworkshops zijn ook prima afzonderlijk te volgen.

Het schrijfcafé Utrecht is tevens een goede manier om kennis te maken met de werkwijze van Nanda.

Praktisch

Het Schrijfcafe Utrecht is iedere eerste of tweede zaterdag van de maand, van 11.00-13.00 uur, in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 te Utrecht.

Kosten zijn 20 euro, inclusief twee drankjes.  Aanmelden is niet nodig. Je kan gewoon binnenlopen en ter plekke contant betalen.

Zie ook www.hartlooper.nl

Schrijfcafe online 19 september

Omdat het live Schrijfcafe in het LHC voorlopig niet door kan gaan ivm de Corona-Crisis bied ik het Schrijfcafe nu Online aan.
Ook online bruist het van de creativiteit en komt de integriteit van de geschreven teksten over.

Ik  bied creatieve schrijfopdrachten en prikkelende voorbeelden in dicht- , muziek of filmvorm aan.
Je schrijft in je eigen ruimte en toch samen met elkaar. Af en toe, als je wilt, kan je wat voorlezen. Of luisteren naar anderen.
Een schrijfboost aan huis.

Kijk deze video voor een schrijfopdracht! 

Het Schrijfcafe- Online heeft een andere tijd en prijs dan het normale Schrijfcafe.

Het Online-Schrijfcafe  op zaterdag 19 september  is van 10.30 – 12.00 uur en is op donatiebasis (5-20 euro)

Geef je hieronder op voor het Schrijfcafe, dan ontvang je de Zoom- en betaallink.

Leuk als je meedoet!

Aanmelden

Schrijfcafe in de natuur 30 augustus

Zondagochtend 30 augustus is er een LIVE Schrijfcafe in de natuur. Bij de Maarsseveense plassen, net buiten Utrecht. Makkelijk bereikbaar met de fiets en de auto.

We zitten in het gras, met uitzicht over de plas. Ieder op een eigen kleedje, met een eigen drankje. Daar schrijf je over de wind in de bomen, de spiegelingen op het meer, de zomer die in de lucht hangt. Aan de hand van creatieve schrijfopdrachten schrijf je zintuiglijke, levendige teksten.

Neem vooral zwemkleding mee, voor een duikje achteraf!

Het Live Schrijfcafe is op zondag 30 augustus  van 10.30 – 12.00 uur en is op donatiebasis (5-20 euro)

Geef je hieronder op, dan ontvang je alle praktische details.

Aanmelden

Veelgestelde vragen

Zeker! Het Schrijfcafe is toegankelijk voor iedereen. De uitnodigende schrijfopdrachten helpen je op gang en ook als je geen schrijfervaring hebt, komt er toch altijd iets verrassends uit je pen! Deze maandelijkse schrijfworkshop is een laagdrempelige manier om te kijken of creatief schrijven iets voor je is.

Zeker! De bezoekers van het Schrijfcafe Utrecht vormen een diverse groep. Sommigen schrijven een eigen boek, hebben een eigen blog of werken als journalist. Anderen beginnen net of schrijven vooral voor hun plezier. Ik krijg regelmatig terug van de ervaren schrijvers, dat de opdrachten tijdens de schrijfworkshop nieuw leven blazen in hun teksten. Dat ze uit hun vaste manier van schrijven worden gehaald, omdat ze uitgedaagd worden om andere stijlmiddelen, perspectieven of technieken uit te proberen. Als schrijver ben je immers nooit uitgeleerd. Er is zoveel mogelijk op papier!

Voorlezen is een waardevol onderdeel van het Schrijfcafe. Het inspireert om de verhalen van anderen te horen. Het brengt je op nieuwe ideeën, het ontroert of maakt je aan het lachen. Luisteren is het ontvangen van levendige taal, die ter plekke ontstaat.

Zelf voorlezen kan spannend zijn, maar is ook bijzonder.  Als je je geschreven woorden uitspreekt, klinken ze heel anders. Het is alsof je tekst dan pas tot leven komt. Pas als je voorleest, hoor je wat je echt hebt geschreven. En dat doet wat met jou en met anderen. Soms kwetsbaar, maar meestal echt de moeite waard.

Voorlezen is nooit verplicht, ik vraag altijd wie er wil delen. Dus als je tekst te persoonlijk is of het voelt nog te vroeg om je woorden hardop voor te lezen, dan laat je je zinnen lekker in je schrift en luister je naar de anderen.

Er is een grote groep mensen die regelmatig naar het Schrijfcafe komt. Sommigen hebben elkaar door de jaren heen beter leren kennen, anderen kennen elkaar vooral van gezicht (en hun teksten). Er zijn bij elk Schrijfcafe ook altijd nieuwe bezoekers. Dat zorgt er voor dat er vernieuwing is en dat er tegelijkertijd snel een veilige sfeer hangt. De perfecte bodem voor creativiteit.

Deelnemers van het Schrijfcafe hoeven zich van te voren niet aan te melden, dus het is voor mij ook altijd een verrassing. Maar het wisselt tussen de 5 en 25 deelnemers en het gemiddelde aantal bezoekers is ongeveer 12.

Ja! Tijdens het Schrijfcafe maak ik een cappuccino voor je of een muntthee of ik schenk een frisje in en achteraf betaal je 20 euro contant ( je kan om de hoek pinnen) voor de schrijfworkshop en de drankjes.

Ja! Het Schrijfcafe gaat altijd door. Je hoeft niet te laten weten of je komt. Dat kan je lekker last minute besluiten. Altijd welkom.

Nee, want wij hebben een aparte ruimte tot onze beschikking, waar geen andere gasten zitten. We zitten in het sfeervolle Kabinett, dat is een cafeetje binnen het Louis Hartlooper Complex, meteen links als je binnenkomt. Met een eigen bar, filmsterren aan de muur, een grote stamtafel in het midden en met uitzicht op het Ledig Erf. Daardoor hebben we  geen geluidsoverlast van andere cafegasten en geen last van luistervinken die schrijvers willen horen voorlezen.

Door je te abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief. Die verstuur ik een kleine week voor het Schrijfcafe als reminder en daarin kondig ik altijd het thema aan. Vaak schrijf ik over dat thema ook een inspirerende blog met mijn nieuwste inzichten en associaties en deel ik andere nieuwtjes en schrijftips. Ook wijzigingen in data en tijden geef ik hier door.

Het adres is:
Louis Hartlooper Complex

Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht

ROUTE

Met de trein

Sinds 22 augustus 2016 is Station Utrecht Vaartsche Rijn in werking gegaan, op een steenworp afstand van Louis Hartlooper Complex (400 meter). Vanaf dit nieuwe station loop je in slechts 5 minuten naar ons toe. Op station Utrecht Vaartsche Rijn stoppen de Sprinters richting Geldermalsen (4x per uur) en Driebergen (4x per uur in de spits, daarbuiten 2x). Richting Utrecht Centraal rijdt in de spits acht keer per uur een Sprinter. Deze treinen rijden door naar Woerden en Breukelen (buiten de spits twee keer per uur naar Breukelen). Met de Sprinter vanaf Utrecht Centraal ben je binnen 3 minuten op Station Utrecht Vaartsche Rijn.

Met de bus

Vanuit Stadion Galgenwaard (ruim parkeren) rijden bus 12 en 41 (richting Utrecht CS). Halte Sterrenwijk (4 min. lopen naar LHC). Vanaf Utrecht CS is het sneller om met de trein naar LHC te komen (zie kopje hierboven).

Wandelen
Vanaf Utrecht CS kan je een mooie wandeling door de binnenstad naar Louis Hartlooper Complex maken van ongeveer 20 minuten. Neem op het station de uitgang ‘CS Centrumzijde’, die uitkomt op het Moreelsepark. Loop richting Mariaplaats en zie het conservatorium aan uw rechterhand. Vervolg deze weg (de Springweg) rechtdoor. Op nummer 50 is Springhaver Theater gevestigd aan je linkerhand. Vervolg je weg naar Louis Hartlooper Complex door de eerste straat links te nemen (de Haverstraat). Ga de brug over en sla meteen rechtsaf de Oudegracht op. Blijf deze volgen; na ongeveer 600 meter gaat de straat over in de Twijnstraat. Na 150 meter heb je het Ledig Erf bereikt, waarop Louis Hartlooper Complex zich bevindt.

PARKEREN

Parkeergarage Vaartsche Rijn (350 meter, 4 min. loopafstand naar LHC)

Baden Powellweg 103

3523 CA Utrecht

• 24 uur per dag open
• De doorrijhoogte is maximaal 2,10 meter
• Er zijn 4 oplaadpunten voor elektrische auto’s
• Er zijn 3 parkeerplaatsen voor gehandicapten

Parkeren in de buurt (overal betaald parkeren)
• Aan de Ooster- of Westerkade
• Parkeerplaats Nicolaïkerk

Het schrijfcafe onder begeleiding van Nanda Huneman vindt al sinds 2005 plaats in het Louis Hartlooper Complex!

Sinds de opening in 2004 is het Louis Hartlooper Complex uitgegroeid tot een drukbezochte ontmoetingsplek die niet meer weg te denken is uit het Utrechtse culturele leven. Het Louis Hartlooper Complex werd door Vrij Nederland na het eerste jaar al verkozen tot beste filmhuis van Nederland, een eervolle vermelding!

Het drukbezochte wekelijkse filmprogramma wordt afgewisseld met speciale evenementen en filmreeksen en festivals. Als cultureel ontmoetingshuis participeert het Louis Hartlooper Complex in bijzondere initiatieven op het gebied van beeld- en filmcultuur.

In het Louis Hartlooper Complex zijn twee kleine en twee grote filmzalen, een gezellige, ruimtelijke en lichte foyer en een bruin cafe aan het Ledig erf met een zonnig terras. Je kan er heerlijk eten, vele verschillende biertjes drinken of cappuccino met een appelbol. Daarnaast is er dagelijks dus een uitgebreid filmprogramma, wat mooi te combineren valt met het Schrijfcafe.

Ervaringen van deelnemers

“Het schrijfcafe maakt je creatief en los en warmt je op om thuis verder te schrijven.”

Sini

“Het schrijfcafe is laagdrempelig en heeft een fijne opbouw, de verschillende invalshoeken helpen je verder. Het is helend en rijk.”

Marike

“Wat ik waardeer aan het schrijfcafe: de afwisselende thema’s, de opbouwende feedback, de losse sfeer, het vele lachen en andermans verhalen en woordvondsten.”

Cora
Neem contact op