Een jaartraject schrijfcoaching

Heb jij een (half af?) manuscript liggen, maar weet je niet hoe je er een goed boek van kan maken?

Heb je een idee voor een boek liggen en weet je dat het nu de tijd is om ‘m echt te gaan schrijven?

Heb je behoefte aan structuur en kader om dat project aan te pakken en door te zetten?

Stopt het schrijven na een paar hoofdstukken omdat je niet weet of je op de goede weg bent?

Je eigen boek schrijven binnen een jaar

Dit jaartraject schrijfcoaching is een manier om jezelf een gefocust schrijfjaar te geven; een creatief jaar waarin schrijven een belangrijke rol heeft en waarbij je serieus het streven naleeft om een eerste, complete versie van je boek af te hebben. Een jaar om echt schrijver te worden en je eigen boek te schrijven!

Tijdens dit jaar ga jij je eigen boek schrijven. Ik help je om je schrijven te laten rijpen, om je eigen stijl, stem en aanpak te vinden en om de rode draad van je boek vast te houden. We onderzoeken wat jou verder helpt en kijken hoe je met blokkades om kunt gaan. Een boek schrijven vraagt lange adem, overzicht, en commitment. Je beweegt door allerlei verschillende fases heen die allemaal iets anders van je vragen. Ik help je om daadwerkelijk door te zetten. Zodat jij volgend jaar echt met de eerste, tweede of misschien wel uiteindelijke versie van je boek in handen staat.

Nanda Huneman - Schrijfbegeleiding

Opbouw van het jaartraject schrijfcoaching

Schrijfcoaching bestaat uit:

 • Een startgesprek van anderhalf uur waarin we een stappenplan maken
 • Negen coachgesprekken van anderhalf a twee uur, binnen de strekking van (ongeveer) een jaar
 • Een uur leestijd per sessie plus gedegen feedback op je schrijfwerk
 • Tussentijds mailcontact voor feedback en ondersteuning in je schrijfproces
 • Theorie en kaders die je helpen om structuur aan te brengen en verdieping te vinden
 • Een uiteindelijke manuscriptbeoordeling aan het eind van het schrijfjaar

Tijdens dit jaartraject:

 • Leer hoe je de theorie van de Reis van de Held toe kan passen in jouw verhaalstructuur
 • Leer je hoe je jouw levensverhaal omzet naar levensfictie, zodat je boek aan kracht en samenhang wint
 • Doorleef je je verhaal op verschillende lagen en verwerk je belangrijke thema’s
 • Verstevigt je stijl, krijg je grip op de rode draad en weet je wat je wilt zeggen

Na dit jaartraject:

 • Heb je een manuscript klaar liggen waar je trots op bent en waarmee je naar buiten kan treden
 • Kan je jezelf met recht schrijver noemen
 • Voel je je voldaan, omdat je gedaan hebt wat je van binnenuit wilde doen
Nanda Huneman - Schrijfbegeleiding

Investering

2500 euro (*)

Je kan in een keer betalen of in meerdere termijnen

(*) Excl. btw voor ondernemers, incl. btw voor particulieren

Jaartrajecten Boekschrijven begin 2023 weer beschikbaar – meld je nu aan!

Op dit moment zit de agenda vol en zijn er geen persoonlijke schrijfcoachtrajecten mogelijk. Begin 2023 is er weer ruimte. Heb je interesse? Meld je dan alvast aan voor een kennismakingsgesprek, zodat jij volgend jaar aan je boek kan beginnen!

Tijdens dit oriëntatiegesprek onderzoeken we welk traject bij je past. Het duurt een uur en kost 50 euro – maar is kosteloos als je daarna doorgaat met het jaartraject. Je mag me voor die tijd tien pagina’s materiaal opsturen zodat ik een idee krijg van je thema en stijl en ik je alvast feedback en suggesties kan geven.
Je bent welkom in mijn kantoor in Utrecht – afspreken via Zoom is ook een mogelijkheid.

“Ik ben ervan overtuigd dat mijn boek zonder dit jaartraject in een veel minder ver stadium zou zijn en ikzelf veel meer frustratie over het proces zou ervaren.”

Birgit

“Aan de hand van de 12 stappen van de reis van de held heeft Nanda het schrijfproces heel behapbaar gemaakt. De sparringsessies tijdens het jaartraject waren echt noodzakelijk om mijn eigen beeld op het verhaal te verruimen.”

Janneke

“Goede feedback, nieuwe uitdagende opdrachten en fijne lessen daar op het zolderkamertje in Utrecht. Ik kom er dan ook elke keer blij en vol vuur vandaan. Nanda verplaatst zich helemaal in mijn verhaal, sluit aan bij mijn stijl en stimuleert me om tot een hoger plan te komen. Hard werken, maar wel samen. Ik geniet van deze manier van coachen en had dit absoluut niet zelf kunnen volbrengen.”

Rudy

“Nu ik een uitgeefster heb gevonden is het essentieel dat mijn schrijfsels het boek worden dat ik voor ogen heb. Daarvoor heb ik iemand nodig die én door mijn bril kan kijken en met een adelaarsblik het geheel kan zien. Omdat we al een tijd samen werken, weet ik dat Nanda mijn bedoeling kent en kan ik horen wat zij vanuit haar deskundigheid toevoegt. Die langdurige begeleiding is zo waardevol!”

Ineke

Veel gestelde vragen

Er zijn diverse soorten schrijvers die aan het Jaartraject schrijfcoaching beginnen. Sommigen hebben al een eerste versie van hun manuscript klaar liggen, maar zien in dat er nog wat flink wat moet gebeuren om er echt een boek van te maken. Dat is een ideale start voor een jaartraject ‘boek schrijven’. Je hebt je materiaal al verzameld, alles al een keer opgeschreven en doorleefd (of in ieder geval voor een gedeelte) en nu ben je klaar voor een volgende stap.

Er zijn ook schrijvers die nog maar weinig op papier hebben. Losse flarden, hoofdstukken, verhaallijnen, personages, ideeën, herinneringen, scenes. En nu voelen ze dat ze niet verder komen, maar ze weten wel dat ze echt een boek willen schrijven. Dat kan ook een goed startpunt zijn voor schrijfcoaching. Je bent al opgewarmd, maar tijdens het Jaartraject Boek Schrijven  maak je er een geheel van, zoek je naar de rode draad, bouw je de personages uit en werk je dus naar een boek toe.

Er zijn ook schrijvers die nog geen woord op papier hebben maar in hun hoofd wel een goed uitgewerkt idee hebben. Het kookt zo van binnen, dat ze weten: nu moet het er uit, het is tijd.

Of je nu een schrijver bent die al een manuscript heeft liggen, die losse teksten heeft verzameld of eigenlijk alleen maar een goed idee heeft; het is vooral belangrijk dat je voelt dat je nu de energie, tijd en de passie hebt om er aan te beginnen. Het is niet afhankelijk van je hoeveelheid ervaring, meer van je hoeveelheid bereidwilligheid om echt je eigen boek te schrijven.

Als je nog geen boekidee hebt, of je nog niet wilt vastleggen voor een jaar, dan is het Doorbreekpakket een goede start.  Heb je al een aantal herschrijfrondes achter de rug en is je boek bijna klaar is voor uitgave? Dan is het ‘Mastertraject schrijven en boek uitgeven’ wellicht iets voor je.

Een boek schrijven kost tijd. Zeker. Maar je hoeft niet je baan op te zeggen. Je relatie stop te zetten. Vriendschappen op pauze te zetten, alle andere hobby’s te stoppen. Nee, je leven stopt niet als je een boek gaat schrijven. Maar het is wel goed om te bedenken op welke momenten in de week je (structureel) kunt schrijven. Een vaste dag in de week is het mooiste, maar met twee avonden kom je ook al een heel eind. Of als je zo’n chaotisch leven hebt dat een vaste ochtend, dag of avond niet past, kan je misschien regelen dat je af en toe een weekend weg kan, of een paar dagen kan blokken. Tijdens dit traject wordt schrijven een vast onderdeel van je leven. Dat is in het begin vaak even zoeken, maar na een tijdje ontwikkelt zich vanzelf een ritme dat past bij jouw leven.

We kunnen de acht afspraken verspreiden over een jaar, maar ook over anderhalf jaar: het is vooral belangrijk dat jij en je boek de tijd krijgen om te rijpen. Haast is zelden goed voor creatief werk. Daarom lukt het ook bijna nooit in minder tijd dan een jaar. Als het binnen een jaar lukt, is dat geweldig. En er zijn genoeg voorbeelden van schrijvers die echt de (eerste versie van) hun boek binnen een jaar afronden.  Anderen hebben net wat meer tijd nodig. Dat is niet erg. We maken van te voren een tijdsplan, maar bewegen ook met de stroom en het leven mee.

Elk verhaal leent zich om over te schrijven, ook de persoonlijke, heftige en emotionele verhalen. Tijdens de Schrijfcoaching zijn emoties zijn welkom. Dat komt nu eenmaal vaak mee als je gaat schrijven over je eigen leven en ervaringen. Het doorleven en verwerken van je verhaal is onderdeel van het schrijven van je boek. Daarvoor is plaats, dat is belangrijk. Anders krijg je nooit een letter op papier. Sommigen noemen schrijfcoaching ook wel schrijftherapie. Tijdens sommige gesprekken hebben we het alleen maar over proces en niet over het boek omdat dat nodig is om ruimte te maken.

Maar het blijft wel draaien om het boek. Dus we kijken elke keer weer hoe we dat gevoel in kunnen zetten voor je werk. Wat het zegt over je thema? Waar zit de angel? Hoe kan je dat goed verwoorden, zonder dat je boek een stortvloed aan emotie en drama wordt. Je zoekt de juiste toon, in je boek en in jezelf.

Het is wel belangrijk dat je voelt dat je er klaar voor bent om over je ervaringen voor publiek te schrijven. Als het onderwerp nog te beladen is, of te onverwerkt, kan je misschien beter eerst (of parallel) therapie volgen. Of volg eerst het Persoonlijk Ontwikkelings Traject 

Ik begeleid schrijvers in  diverse genres. Mijn specialisatie is Levensfictie , waarin het persoonlijke levensverhaal de basis is, dat in meer of mindere mate wordt gecombineerd met fictie. Maar ik heb ook publicerende non-fictie schrijvers begeleid die schrijven vanuit hun vakkennis en die ik help om hun boodschap helder,  spannend en leesbaar op papier te zetten. Daarnaast begeleid ik schrijvers die puur fictieve romans schrijven en help ik ze om hun fantasiewereld levendig en samenhangend op papier te krijgen. Het Jaartraject Schrijf je boek is dus voor al deze genres en schrijvers geschikt.

Het Mastertraject ‘Boek schrijven en uitgeven bij een uitgeverij’  is een jaartraject Boek Schrijven waarop gegarandeerde uitgave volgt bij Uitgeverij Elikser.

Voor dit uitgave traject moet je boek worden goedgekeurd door de uitgeverij, zij moeten heil zien in je boek. Dus dat is een eerste voorwaarde. Daarna weet je zeker dat je uitgegeven gaat worden.

Dit traject met uitgave is geschikt als je al een eerste versie van je manuscript klaar hebt liggen, die voldoende kwaliteit en potentie bezit om uitgegeven te worden. Maar het hoeft nog niet af te zijn: dat afronden, herschrijven en herschikken doen we tijdens de schrijfcoaching.

Als je nog geen manuscript klaar hebt, of je huidige versie is slechts nog een eerste optekening, dan is het handiger om eerst het Jaartraject Schrijf je eigen Boek te volgen, om tot een afgerond geheel te komen waarmee je later eventueel naar een uitgeverij kan.

Neem contact op