Schrijversblog2019-05-07T10:05:45+02:00

Blog

Writing as the main entrance at the writing retreat

Writing as a practice after the ‘real meditation practice’

After a Deep Rest Meditation retreat in Sattal Ashram in India, I stayed a few days hanging around in the ashram. And as is happening more often, the real stuff happened in this after-time. And that was mainly because I used these days for writing.

While writing I reflected back on what happened to me during the retreat. There had been some big insights and great shifts. I had felt so light and connected to life. So receptive to the love that was resonating in the air. And in tune with a revealing deep wisdom.

(meer…)

19 december 2019|

Ik wil een boek schrijven en uitgeven: van niets naar iets

Het begint met dat interne stemmetje: “Ik wil een boek schrijven en uitgeven.”
Het is een wens. Een droom. Een oproep. Van binnenuit.
Je voelt dat het waar is. Dat dit klopt, voor jou.

Maar waar begin je?
Waar ga je nu precies over schrijven?
En in welke vorm en stijl?

En dan:

Hoe vind je de weg naar een goede uitgever?

Met die laatste vraag worstelde ik ook, toen ik mijn autobiografische roman Fok had afgerond.

(meer…)

5 december 2019|

De vijf schrijfwetten die ik in India leerde

In de blogpost hieronder heb ik mijn reizen en schrijfinzichten samengevat in vijf wetten. Dat hadden er ook tien kunnen zijn. Of twintig zelfs. Of ik had het ook  een verhaal met de titel ‘Mijn zeven inzichten’ kunnen schrijven. Het maakt niet zoveel uit hoe je het noemt of hoeveel het er zijn. Maar om een rijtje van wetten/inzichten/vragen/ervaringen te maken, geeft kader. Het geeft richting aan je schrijven. En het helpt je om compact te zijn, om snel tot de kern te komen. Deze lessen pas ik toe in mijn schrijfcoaching waar de deelnemers uit hun eigen leven putten, onderzoeken waar hen kennis en kracht ligt en waar ze eigen ervaringen om zetten in een aantal universele waarheden. Zoals ik hieronder heb gedaan.

(meer…)

30 augustus 2019|

Hoe schrijf je een autobiografie: pas levensfictie toe en speel met je leven

Regelmatig krijg ik de vraag ‘Hoe schrijf je een autobiografie?’ Mijn antwoord is dan: door er geen te schrijven.

Schrijf geen autobiografie, maar schrijf een spannend, rakend verhaal dat gebaseerd is op jouw leven. Zet Levensfictie in. Dat betekent: durf dingen weg te laten, momenten samen te voegen, personages uit te vergroten. Schrijf geen autobiografie waarin je je aan de waarheid probeert te houden, waarin je zo voorzichtig mogelijk alles verwoordt zodat je niemand kwetst, waarin je zo compleet mogelijk bent zodat je niets vergeet. Nee, speel met je leven. Dit leven is van jou! Durf dingen te verzinnen, zodat de rode draad duidelijker wordt. Durf te zeggen waar het op staat. Ga je passie en je pijn niet uit de weg. Maar doe het oprecht en waarachtig. Wees ook niet bang om nieuwe verhaallijnen uit te zetten, om een spannend plot te verzinnen. Maak van je autobiografie een verhaal van dat echt van jou is; een autobiografisch verhaal dat niet geheel samenvalt met de ‘zogenaamde waarheid’, maar wel een verhaal die op creatieve wijze jouw persoonlijke, diepe waarheid vertolkt. (meer…)

4 juli 2019|

Doorbreek je writers block

Regelmatig zit ik met schrijfsters en schrijvers met een writers block om de tafel. Stuk voor stuk hebben ze zoveel te vertellen. Rakende verhalen, diepe wijsheid, doorleefde ervaring. Maar het komt er niet uit. En dat frustreert mij net zo erg als die schrijvers zelf.

Toen ik laatst zelf een stembevrijdingsworkshop deed begon ik het beter te snappen. Een writers block heeft alles te maken met het wel of niet innemen van je eigen ruimte.

(meer…)

29 mei 2019|
Neem contact op