Schrijversblog2019-05-07T10:05:45+02:00

Blog

De vijf schrijfwetten die ik in India leerde

In de blogpost hieronder heb ik mijn reizen en schrijfinzichten samengevat in vijf wetten. Dat hadden er ook tien kunnen zijn. Of twintig zelfs. Of ik had het ook  een verhaal met de titel ‘Mijn zeven inzichten’ kunnen schrijven. Het maakt niet zoveel uit hoe je het noemt of hoeveel het er zijn. Maar om een rijtje van wetten/inzichten/vragen/ervaringen te maken, geeft kader. Het geeft richting aan je schrijven. En het helpt je om compact te zijn, om snel tot de kern te komen. Deze lessen pas ik toe in mijn schrijfcoaching waar de deelnemers uit hun eigen leven putten, onderzoeken waar hen kennis en kracht ligt en waar ze eigen ervaringen om zetten in een aantal universele waarheden. Zoals ik hieronder heb gedaan.

(meer…)

30 augustus 2019|

Hoe schrijf je een autobiografie: pas levensfictie toe en speel met je leven

Regelmatig krijg ik de vraag ‘Hoe schrijf je een autobiografie?’ Mijn antwoord is dan: door er geen te schrijven.

Schrijf geen autobiografie, maar schrijf een spannend, rakend verhaal dat gebaseerd is op jouw leven. Zet Levensfictie in. Dat betekent: durf dingen weg te laten, momenten samen te voegen, personages uit te vergroten. Schrijf geen autobiografie waarin je je aan de waarheid probeert te houden, waarin je zo voorzichtig mogelijk alles verwoordt zodat je niemand kwetst, waarin je zo compleet mogelijk bent zodat je niets vergeet. Nee, speel met je leven. Dit leven is van jou! Durf dingen te verzinnen, zodat de rode draad duidelijker wordt. Durf te zeggen waar het op staat. Ga je passie en je pijn niet uit de weg. Maar doe het oprecht en waarachtig. Wees ook niet bang om nieuwe verhaallijnen uit te zetten, om een spannend plot te verzinnen. Maak van je autobiografie een verhaal van dat echt van jou is; een autobiografisch verhaal dat niet geheel samenvalt met de ‘zogenaamde waarheid’, maar wel een verhaal die op creatieve wijze jouw persoonlijke, diepe waarheid vertolkt. (meer…)

4 juli 2019|

Doorbreek je writers block

Regelmatig zit ik met schrijfsters en schrijvers met een writers block om de tafel. Stuk voor stuk hebben ze zoveel te vertellen. Rakende verhalen, diepe wijsheid, doorleefde ervaring. Maar het komt er niet uit. En dat frustreert mij net zo erg als die schrijvers zelf.

Toen ik laatst zelf een stembevrijdingsworkshop deed begon ik het beter te snappen. Een writers block heeft alles te maken met het wel of niet innemen van je eigen ruimte.

(meer…)

29 mei 2019|

Bevallen van je boek

“Mijn boek was rond, maar nog niet verzonden naar een uitgever. Want ik was ook rond. Zes maanden zwanger. Ik kon het idee niet verdragen dat mijn boek als bijna volgroeide baby in mijn computer zou blijven zitten. Dus schoof ik tijdens mijn verlof achter de computer, legde mijn voeten op een krukje, en gaf ik het allerlaatste dat ik had om mijn boek af te ronden en op te sturen naar uitgevers. Een boek kan je niet half schrijven, net zomin als je een kind half kan krijgen. Deze laatste stap maakte mijn boek heel. (meer…)

2 mei 2019|

De schrijfster, de moeder

‘Mam, als ik later groot ben, wil ik ballerina worden!’
‘Heel goed idee. Weet je eigenlijk wat ik ben?’
‘Jij bent moeder.’
‘Haha ja, maar ik ben ook schrijfster.’
‘Nee, dat kan niet, dat mag niet! Want je bent al moeder! Mijn mama!’
‘Ik ben helemaal jouw mama. Maar ook schrijfster.’
‘Kan je dan ook twee dingen tegelijk zijn?’
‘Ja!!’
‘Dat wist ik niet. Dan wil ik ook superheld worden. En Ballerina.’ (meer…)

2 april 2019|
Neem contact op