Wie is Nanda Huneman

Bevlogen schrijfdocent, ervaren coach en creatief schrijfster

Nanda Huneman - Schrijfbegeleiding

Mijn verhaal en visie

Echt schrijven, heel leven

Sinds 2005 werk ik als schrijfster, schrijfdocent en schrijfcoach. Ik heb drie boeken geschreven, vele schrijftrainingen ontwikkeld en gegeven, jarenlang (schrijf)retraites begeleid en tientallen mensen op weg geholpen naar hun boek.

Schrijven is altijd mijn passie geweest. Net als reizen en zeilen.

Schrijven

Na mijn eindexamen wilde ik de schrijversvakschool gaan doen, maar ik durfde niet. Ik dacht dat dat te zweverig was en ik zo nooit een baan zou vinden. Na een afgekapte studie Sociale Geografie, omzwervingen in India en op zee, had ik eindelijk de moed verzameld om toch mijn droom te volgen. Ik ging (deeltijd) journalistiek studeren en ging als freelance journaliste aan de slag, oa voor Amnesty International en de Happinez.

Journalistiek schrijven hielp mij om de wereld op een kundige en informatieve manier te beschrijven. Maar ik wilde ook creatiever leren schrijven. Dus vertrok ik naar Amerika om daar Poetry Therapy te studeren en de wilde schrijflessen van  mijn voorbeeld schrijfdocente Natalie Goldberg te volgen. Ook Julia Cameron (The Artist’s Way) en Elisabeth Gilbert (Big Magic) zijn belangrijke schrijfleraren.

Mijn reizen naar India brachten mij verdieping en hielpen mij om schrijven ook als een meditatieve weg van zelfontwikkeling te zien en over te dragen.

Mijn visie

Ondertussen heb ik drie boeken geschreven en zijn schrijven en schrijfles geven al bijna twintig jaar mijn passie en werk. In mijn boek Spelen met je Leven – alles over de kunst van levensfictie schrijven heb ik mijn belangrijkste schrijflessen samengevat.

Ik help mensen om net als ikzelf, alsnog voor de schrijfweg te kiezen. Vakmatig, persoonlijk en speels. Ik weet nu: hier is niets zweverigs aan. Als je goed wilt schrijven, is het belangrijk om gegrond aanwezig te zijn. Zodat je jouw verhaal en jouw inzichten echt belichaamt.

Schrijven helpt je om de wereld te beschrijven, je eigen waarheid te uiten en je (levens)verhaal te doorgronden. Schrijven maakt heel. Het is een effectief middel om nieuwe werelden te openen en is tevens een manier om anderen te inspireren en steunen op hun pad.

Zeilen

Ik ben geboren op een schip, opgegroeid aan de kust. De zee, het avontuur, is altijd blijven trekken. Ik heb de zeevaartschool gedaan en heb als stuurman grote zeilvaart de oceaan overgestoken en vele binnen- en buitenlandse zeilgebieden verkend met gasten op traditionele zeilschepen. Over deze ervaringen schrijf ik in mijn roman FOK.

India

Ik ben tien keer in India geweest en ontdekte daar de kracht van meditatie. Over deze reizen en de retraites die ik daar heb gevolgd en gegeven heb ik de online creatieve schrijfcursus De Reis van de Schrijver gemaakt.
Ook heb ik tijdens deze reizen het journalistieke reisboek Widows don’t fall in love, encounters with single Women in India geschreven.

Ervaringen op een rijtje

Sinds 2005 begeleid ik jaarlijks of maandelijks

 • het creatieve Schrijfcafé in het Louis Hartlooper Complex/De Slachtstraat in Utrecht
 • de meditatieve schrijfcursus Van Top tot Teen in binnen- en buitenland
 • de jaarlijkse Open Dharma Diepe Rust meditatie-retraite
 • het Woorden Jutten aan Zee weekend op Terschelling
 • jaarlijkse schrijfretraites op zee, in het bos of op een berg

Schrijfcoaching

 • honderden mensen heb ik begeleid op weg naar hun eigen boek. Het merendeel van deze boeken zijn ook uitgegeven. Oa bij Uitgeverij Elikser, Thema, Boom, Harper&Collins, Boekscout en Boekengilde.

Ik heb drie boeken geschreven

 • Spelen met je Leven – lesboek over het schrijven van levensfictie, 2017, presentatie met lezing in de OBA
 • Fok – eigenzinnige zeilroman, gebaseerd op mijn eigen ervaringen, 2014, presentatie in het LHC
 • Weduwes worden niet verliefd – reisboek over alleenstaande vrouwen in India, 2006. Presentatie incl filmvertoning in het LHC

Relevante opleidingen / werkervaring / verdieping

 • Hogeschool voor Journalisiek, Windesheim, Zwolle
 • Freelance journaliste voor oa de Happinez, OneWorld, Amnesty International
 • Mindfulness trainer bij See True Mindfulness
 • Visie Op-Leiding van Double Healix over de structuur van de Reis van de Held
 • Verdiepingstraining Creation Coach bij Con Amore
 • Schrijftraining van Natalie Goldberg in New Mexico en Frankrijk
 • Cursus Poetry Therapy in New York
 • Basisopleiding Biografische patronen bij instituut voor Biografiek
 • KTA, Konings Theater Academie – opleiding voor de Kleinkunst
Neem contact op