FOK

“Het is een verhaal over erbij horen. Over het spel dat het geheugen met je speelt. Over bewustwording en volwassenheid. Het is dramatisch, het is gevoelig, het is een prachtige debuutroman.”

Leestafel.nl

“In een beeldend, knap geschreven proza geeft de schrijfster gedeelten uit haar eigen leven weer, verwerkt tot fictie. Mede door de fraaie stijl en de spannende gebeurtenissen een psychologisch getinte roman die boven de middenmaat uitsteekt en velen zal kunnen boeien.”

Biblion

“Fok leest makkelijk weg, is beeldend en zelfs af en toe poetisch. Fok gaat over gescheurde zeilen, kluivernetten, gedoe tussen bemanningsleden; herkenbare zaken waar je als zeiler niet vaak over leest. Alleen daarom is dit boek al aan te raden.”

Schuttevaer

“Chapeau! Nanda Huneman schrijft een zintuiglijke roman over zilt en wieren. In dit boek verbindt ze haar heimwee naar de zee met haar liefde voor taal.”

De Vierklank

“Fok is een really adventurous book. Mooi! Ook hoe Nanda Huneman speelt met de ontelbare ‘scheepstermen’ in het boek, vond ik bijzonder. En het thema in mijn ogen is: meelopen en erbij proberen te horen, of trouw zijn aan jezelf.”

Reallyprettythings.nl

FOK is een eigenzinnige roman over een jonge vrouw die de oceaan overzeilt en anders naar haar verleden leert kijken.

Zijn schippershand op mijn knie. Verweerde huid, korte nagels, bedjes van schurend eelt over spijkerstof. Ik duw zijn hand weg.
‘Ik ben klaar met jou. Als je dat maar onthoudt.’
‘Ook niet een stiekem kusje?’ Zijn neus tegen mijn koude wangen. Warme lucht. Ja, zo rook hij. Bittere chocolade gemengd met teer en zout. Ik voel mijn schouders een beetje zakken. Zijn stoppels schuren langs mijn wang.
‘Eentje dan? Mevrouw Huizinga, dochter van de wadpionier?’
Ik trek mijn hoofd weg.
‘Houd je handen thuis, anders flikker ik je naar beneden.’

Tara groeit op in een schippersfamilie. Ze zwijgt tot haar vierde, luistert naar de golven en verzamelt zeewoorden in haar hoofd. Als ze in een dorp aan de kust naar school gaat, moet ze leren een landkind te worden. Ze is een buitenbeetje en houdt zich met moeite staande. Op zee voelt ze zich meer thuis. Jaren later, als ze is aangemonsterd op een schip dat de oceaan oversteekt, wordt ze niet alleen geconfronteerd met een oude liefde, maar ook met een grote en onbegrijpelijke gebeurtenis uit haar verleden. Langzaam leert ze opeen andere manier naar haar eigen verhaal te kijken.

Fok is een eigenzinnige roman geschreven in een originele beeldtaal.

Leeservaringen van cursisten

“Fok is dromerig en gedurfd. Het gaat over het scheepsmeisje en het groter groeien. Vriendschap en oceanen bevechten. Over schrijven en woordenliefde. In één adem dus. Wat een mooi heerlijk boek!”

Marjolein Hoogerwaard, Schrijfgenoot

“Kort slapen met zo’n boek waar je maar niet in wilt stoppen: FOK!”

An Kramer, Schrijfgenoot

“Fok is een rijk, veelzijdig en doorleefd boek. Ik ben erg onder de indruk van de mooie, zintuiglijke beschrijvingen en van de prachtige balans in het boek; beide verhaallijnen blijven boeiend. Zonder veel uit te leggen geef je kleur en diepgang aan de personages.”

Christel Grimbergen, Schrijfgenoot

“Wat een stoer en heftig boek. Ik heb genoten van je prachtige beeldtaal, de talloze aan de zee ontsproten metaforen en van de knappe compositie van je verhaal. Knap stukje werk. Petje af.”

Arnoud Boerwinkel, Schrijfgenoot

“Prachtig. Zo mooi hoe je het meidengedoe beschrijft en het opgroeien in een bekrompen omgeving, het vastzitten in je eigen verhaal. En de universele laag die er in de loop van het verhaal steeds meer doorheen breekt. Personage Vikram: wauw! Het heeft me geraakt.”

Yvonne Wijtten, Schrijfgenoot

“Het heeft me van begin tot eind geboeid en kon het niet meer wegleggen.”

Maaike van Oosterhout, Terschellingganger

“Wat een mooie, poëtische, zilte heldenreis.”

Floor Buschenhenke, dichteres / assistent docent Woorden jutten aan Zee

“Jouw boek is voor mij als een vlot wat met terugwerkende kracht me draagt op de giftige zeeën uit het verleden. En het voedt me als een oermoeder die me diep in de ogen kijkt en zegt: Ga maar. Je kan het aan.”

Ivet Sevinscoy, assistent meditatieve schrijfweek Frankrijk

“Een echte bankhanger die je in 1 keer uitleest. Het meest bijzonder vond ik de karakters van de personages. Ik werd heen en weer geslingerd tussen begrip en ongeloof: ‘Heee, vind jij dat leuk? Ga je dat nu echt zo oplossen? Ben jij toch zo begripvol?’ Dat vond ik echt verrassend. 
En natuurlijk je vele beeldende en creatieve beschrijvingen. Gosh, hoeveel synoniemen, verwijzingen en verschillende ingangen jij wel niet kunt vinden mbt tot de zee, blauw, stilte en beweging. Mooi hoe jij gevoelens kan be/omschrijven met tastbare dingen die dat gevoel precies verwoorden.”

Mathu Bloom, cursist Top tot Teen/ bezoeker Schrijfcafe
Bestel het boek