SCHRIJFRETRAITE

Een creatieve schrijfcursus in het bos

Maandag 10 juli – vrijdag 14 juli 2023 – in de bossen van Overijssel

LAST MINUTE AANBIEDING: t/m 4 juli 100 euro korting

Wild kamperen en natuurlijk schrijven

De Tao van het Schrijven

Koken op houtvuur

Dicht bij de natuur leven

Meditatie en stilte

Over deze schrijfretraite

Ons eigen kamp in het bos. Een tipi en een houtvuur in het midden. Tentjes en hangmatten tussen de bomen.  Een stille en natuurlijke schrijfhaven.

Hier in het bos gaan we schrijven. Verstild en aandachtig. Levendig en echt. Nanda geeft zowel in de ochtend als in de middag creatieve en taoïstische schrijflessen.

Tussendoor koken we onder begeleiding van Aljo Bril van BuitenGewoonte op het houtvuur, maken we een wandeling en voelen we ons thuis in de Nederlandse wildernis.

Juist doordat we zo simpel en dichtbij de natuur leven deze week, krijgen we de kans om onze oer-taal te vinden. Een taal waarmee we de bomen en de vogels verstaan en onszelf op een natuurlijke en rauwe manier kunnen uitdrukken op papier.

Ga je mee?

Aanmelden

Creatief schrijven en Wild kamperen

Nee, we staan niet op de camping.
Nee, er is ook geen receptie, warme douche, stroom, recreatieruimte, zwembad of disco.

Kan dat? Mag dat?

Ja! Deze schrijfretraite geef ik in samenwerking met Aljo Bril van BuitenGewoonte, die ervaren is in Bushcraft en buitengewone SoloQuests en reizen in de natuur organiseert. Hij weet precies hoe je dit aanpakt en we hebben toestemming om op deze plek ons tijdelijke kamp op te zetten.

Joris Linssen in de serie ‘Boeddha in de Polder’ ging met hem mee – bekijk vooral deze inspirerende aflevering.

Hoe dan?

Je slaapt onder een zeiltje, buiten in het bos. Op een matje, in een slaapzak, en als je wilt ook onder een klamboe. Slapen in de buitenlucht, zo heilzaam! De sterren boven je, de lucht op je huid. Too much? Je bent van harte welkom om je tentje mee te nemen, ook heerlijk! Er zijn ook hangmatten beschikbaar.

We maken ons eten op het houtvuur, schrijven op stoeltjes, in de tipi of in het bos. We leven zoveel mogelijk zonder tijd, telefoon en beeldschermen.

Je kan het zien als een expeditie – een Queste – we gaan naar een heilige plek in de natuur, om iets wezenlijks te horen, vinden en creëren. Zonder alle ruis van alledag, worden we helderhorend en ontvankelijk voor oude wijsheid en nieuwe ingevingen.

De Tao van de Taal in de Schrijfretraite

Taal lijkt soms heel hoofdelijk, maar dat hoeft niet zo te zijn. Taal kan je dichter bij jezelf brengen, bij je ware natuur. Als je precies de goede woorden en beelden voor jouw gevoel en observaties vindt, val je samen met je eigen ervaring.

Het thema van deze schrijfretraite is Wu-wei; doen zonder te doen, handelen zonder gemaaktheid. Het is een wu-writing-week.  Je forceert geen actie – of taal – maar laat deze ontstaan vanuit spontaniteit, vanuit een pure, ontvankelijke staat. Wu-writing is leren luisteren naar deze eerste impulsen en ze te vertrouwen. Wu-writing is meegaan met je ‘eerste gedachte en associatie’ zonder daar tweede of derde gedachten overheen te leggen. Wu-writing is woorden spontaan laten ontstaan, zonder vooropgezet plan.

We werken met diverse schrijfvormen. Natuurlijk gaan we haiku’s schrijven – de basis van de Oosterse kijk- en schrijfwijze. Je leert heel direct en oordeelloos te observeren en puntig te formuleren. Maar je gaat ook overdrijven, associeren, schrijven vanuit de bomen en dichten over de dauw.

Meditatie is een vast onderdeel van het programma, we beginnen de dag ermee. Er komen ook diverse meditatie-vormen aan bod, zit-, lig- en wandelmeditaties helpen ons om te verdiepen, verzachten en de aandacht te verankeren. Stilte is deel van de Tao van de Taal.

De opbouw van deze Schrijfretraite

We beginnen de dag met meditatie en de ochtendpagina’s.

We ontbijten in stilte.

In de ochtend is de eerste schrijfsessie.

Tijdens de lange lunch break heb je tijd om tot jezelf te komen, in de omgevende bossen rond te dwalen of verbinding te maken met je mede-schrijvers.

In de middag is er een tweede schrijfsessie.

’s Avonds koken we samen een biologisch maal op het vuur, daar nemen we de tijd voor.

Na het eten, in de zomeravond, maken we nog een wandeling of lezen we voor rondom het vuur of zingen we een paar mantra’s.

De week sluiten we af met een bonte avond – waarin iedereen de kans krijgt om een verhaal of gedicht te delen met de groep.

Praktische details van de schrijfretraite juli 2023

WANNEER:
We verzamelen maandag 10 juli om 16 uur op ons kamp.
We settelen in het bos, eten de avondmaaltijd samen en maken onze slaapplekken klaar.

We ronden vrijdag 14 juli rond de lunch af – samen breken we het kamp weer af.

WAAR:
Ergens in de bossen van Overijssel of Drenthe.
De exacte locatie krijg je na opgave.
De plek is bereikbaar met de auto en het OV.

KOSTEN:
650 euro (incl. 21% btw)

LAST-MINUTE AANBIEDING: 550 euro (geldig t/m 4 juli)

De prijs bestaat uit:

  • Een complete creatieve schrijfcursus t.w.v. 350 euro (incl. btw)
  • Persoonlijke begeleiding en feedback van de schrijfdocente
  • Begeleiding van Aljo Bril op het vlak van leven in de natuur
  • 4x ontbijt, 4x lunch, 4 x avondeten, water, koffie en thee
  • Hout, materialen, gebruik tipi, zeiltjes, stoelen en huur van de locatie
Aanmelden

Deze schrijfretraite biedt je:

“Nanda legt nergens een keurslijf op en weet bij iedereen een geheel eigen bron aan te boren.  Iedereen voelt zich vrij om op haar of zijn eigen manier te schrijven.”

Wanda

“De voorleesavond was Top Theater, heel ingetogen maar enorm sprankelend in diversiteit.”

Jan Willem

“Deze schrijfretraite is volledig en afgestemd, met daarnaast veel ruimte voor luchtigheid en lachen.”

Anke

‘Nanda is gaaf! De groep is leuk! De balans was goed. Koud water zonder vrees!’

Roelien

“Nanda’s manier van lesgeven is authentiek en eigen-wijs.  Zonder pretenties, nuchter, vol vertrouwen en oprecht. Heel bijzonder vond ik dat.” 

Teti
Aanmelden