Levensfictie2018-10-11T12:25:13+01:00

Levens fictie

Wat is levensfictie

Levensfictie

De term Levensfictie ontstond bij het schrijven van mijn lesboek Spelen met je Leven, dat beschrijft hoe het schrijfproces van mijn deels autobiografische roman Fok verliep. Levensfictie is het combineren van je eigen doorleefde verhaal met fictieve elementen, je vertelt de verdraaide waarheid.

Een leven is geen boek

Onze levens zijn geen romans. Als we ons verhaal precies zo opschrijven als het is gebeurd, dan wordt het voor de lezer onleesbaar. Een vage opeenvolging van gebeurtenissen die niets met elkaar te maken hebben. Die voor jou als schrijver geen recht doet aan die oorspronkelijke sprank die je hebt ervaren en die je probeert over te dragen.

Fictie geeft samenhang

Pas toen ik bij het schrijven van mijn boek Fok levensfictie in ging zetten, kreeg mijn verhaal samenhang en betekenis. En kreeg ik bovendien echt lol in het schrijven van mijn boek. Ik liet dingen weg, ik verboog de werkelijkheid, verzon nieuwe verhaallijnen en creëerde een plot.

Als schrijver naar je verhaal kijken

Verzinnen en vervormen is net zo natuurlijk als het vertellen van je eigen verhaal. Als schrijver maak je gebruik van je van het menselijk vermogen een nieuwe wereld te scheppen. Je tilt je levensverhaal op zijn eigen rommeligheid. Je schaaft, schept, voegt toe, laat weg, geeft richting, vormt om. Je bent niet alleen een mens die zijn verhaal vertelt, je wordt een schrijver die de essentie eruit weet te halen. Daarbij put je uit je eigen ervaring en maak je tegelijkertijd gebruik van je natuurlijke verbeeldingskracht.

Een vrij creatieproces

Dan hoef je niet elke creatieve ingeving bij voorbaat de kop in te drukken omdat het niet waar zou zijn. Dan hoef je niet je eigen levensverhaal buiten de deur te houden omdat dat in de literatuur minderwaardig zou zijn.  Door jezelf toe te staan deze twee te combineren, vind je je natuurlijke menselijke scheppingskracht weer terug. En op die manier kan er, een nieuw verhaal ontstaan. Jouw verhaal en toch ook weer niet. Levensfictie is een manier om je individuele verhaal een universele betekenis te geven.

Specialisatie

Door deze term Levensfictie zijn veel schrijvers die ik begeleid, uit hun blokkade gekomen. Zij dachten voorheen te moeten kiezen tussen de waarheid en fictie. Tussen een autobiografie of een roman. Nu ze weten dat ze deze vrijelijk mogen combineren, stromen de woorden weer.

In mijn schrijfbegeleiding zet ik vaak mijn eigen ervaring als levensfictief auteur en docent in. Ik help je met andere ogen naar je verhaal te kijken.

Lees meer

‘Het woord ‘levensfictie’ was voor mij een openbaring. Door deze term verdween de druk op mijn schrijven en kon ik eindelijk vrijuit mijn verhaal vertellen. Want levensfictie is precies wat ik aan het schrijven ben. Ik heb eindelijk plezier gekregen in wat ik aan het doen ben.’

Wendy

‘Ik vond de term Levensfictie erg behulpzaam, bijna een opluchting. Ik had het idee dat er niets bestond tussen een roman (fictie) en een zware biografie. Door te mogen spelen met de werkelijkheid zonder deze geweld aan te doen kan ik nu vrijuit schrijven.’

Mariska

Het boek ‘Spelen met je leven’

In dit inspirerende en praktische lesboek leer je hoe je je levensverhaal om kunt zetten in een origineel, spannend en fictief verhaal.

Door waargebeurde en verzonnen elementen te combineren blijf je trouw aan je eigen ervaring en wijsheid en stijg je tegelijkertijd boven je individuele verhaal uit. Levensfictie is durven verzinnen, maar ook een kwestie van stijl en vorm. Je bouwt je boek op met beeldende, afgeronde scènes en maakt van jezelf een personage. Al schrijvende kom je los van je eigen levensverhaal, waardoor er ruimte ontstaat voor heling en creativiteit. Je speelt met je leven op papier en vindt een verrassende vertelvorm die recht doet aan jouw waarheid.

De levendige voorbeelden, laagdrempelige schrijfopdrachten en bruikbare tips in dit boek helpen je op weg. Diverse vormen van fictief en creatief schrijven komen aan bod.

Bestel het boek

“Nanda biedt veel praktische oefeningen, theorie en inspirerende uitspraken. De persoonlijke voorbeelden uit haar eigen schrijversbestaan maken het boek lekker leesbaar en tegelijkertijd ook heel overtuigend. Ze weet waar ze het over heeft.”

Hester

“Het boek is duidelijk zonder dogmatisch te zijn. Je ‘hoeft’ niets. Nanda vertelt heel open hoe het schrijfproces voor haar werkt en hoe levensfictie in elkaar zit.”

Mariska

“Dit is veel meer dan een ‘lesboek’ – het is een boek over hoe je in het leven kunt staan, op een lichte, speelse manier.”

Wanda

“Heel herkenbaar! De voorbeelden en schrijfoefeningen geven inzicht en stimuleren de creativiteit. Het heeft mij geholpen uit mijn schrijversblok te komen en de draad weer op te pakken om verder te schrijven aan mijn boek.”

April

Cursus Levensfictie schrijven

‘Spelen met je Leven’ – Een cursus levensfictie schrijven

Als je van je leven een verhaal wilt maken

Van 18 september 2018 t/m 18 december 2018 in Utrecht

Tijdens deze cursus leer je:

  • hoe je van een ervaring een scene maakt, van een leven een verhaal
  • hoe je op een toegankelijke, spannende en vooral eigen manier over je leven schrijft
  • hoe je de waarheid verdraait en toch trouw blijft aan je eigen verhaal
  • hoe je diverse stijlmiddelen in kan zetten om het niveau van je tekst op te tillen
Je hebt genoeg om over te schrijven. Ervaringen, inzichten, reizen en ontmoetingen zat. Maar het leven is geen boek. Hoe maak je van een leven een samenhangend verhaal met diepgang?

We volgen bij deze cursus de opbouw van het boek.
In het eerste deel – Leven- leer je over de kracht van je ware levensverhaal en hoe je die basis ten volste kan benutten voordat je gaat fictionaliseren. Je leert hoe je je eigen stem en waarheid vindt en wakkert de creatieve schrijfstroom aan.

In het tweede deel – Verhaal – leer je hoe je op kleine schaal fictie toepast door verschillende stijlmiddelen in te zetten. Je versnelt, vertraagt, voegt samen, licht uit, overdrijft, zwakt af, vergelijkt. Je tekst wint aan kracht.

In het derde deel – Boek
– leer je hoe je een centraal plot verzint, een passende structuur vindt, de Reis van de Held toepast en hoe je het onderliggende thema van je verhaal helder krijgt.

In de laatste les van de cursus lezen we allemaal een zelfgeschreven Levensfictief verhaal voor.

Tijdens de cursus krijg je:

  • inspirerende schrijfopdrachten
  • gedegen feedback op je schrijfwerk
  • levendige voorbeelden die de theorie verhelderen en verdiepen
  • een groep bevlogen medeschrijvers

Lees meer

Praktische details

Wanneer: Acht dinsdagavonden van 19.30 – 22.00 uur van 18 sept tot 18 dec 2018
18 sept, 2 okt, 16 okt, 30 okt, 13 nov, 27 nov, 11 dec, 18 dec
Waar: Op de Lange Lauwerstraat 69 in Utrecht
Hoeveel: 495 euro – incl. btw en het boek Spelen met je Leven
Aanmelden
Neem contact op