Online schrijfcursus Kort Verhaal

Twee avonden schrijfplezier!

Creatieve, onverwachte schrijfopdrachten over de Nacht.

Leer in korte tijd hoe je een pakkend verhaal schrijft.

Persoonlijke, opbouwende  feedback op jouw verhaal!

Deze cursus is een winterse schrijfboost!

Schrijfcursus online: schrijf een kort verhaal

In deze online mini-masterclass leer je hoe je een kort, maar krachtig verhaal schrijft.

Het schrijven van een kort verhaal is een mooie uitdaging en een goede oefening voor schrijvers. Het geeft kader, richting en overzicht. Je leert op kleine schaal om een spanningsboog op te bouwen, je thema helder te maken, om personages uit te werken en je eigen ontwikkeling (of die van het personage) zichtbaar te maken.  Tijdens het schrijven ontdek en verfijn je  je eigen stijl.

Naast dat het leerzaam is, is het ook leuk om die puzzel op te lossen; wat vertel je wel en wat niet? Hoe kan je jouw verhaal het beste uit de verf laten komen?

In deze online schrijfcursus leer je:

 • hoe je het juiste kader voor een verhaal kiest
 • welke soorten verhalen er zijn
 • hoe je in beeldende scenes schrijft
 • hoe je diverse stijlmiddelen in kan zetten om het niveau van je tekst op te tillen
 • hoe je een rode lijn in je verhaal aanbrengt

Tijdens deze online schrijfcursus ontvang je:

 • concrete en creatieve schrijfopdrachten die tot schrijven aanzetten
 • nieuwe werkvormen die je helpen om je verhaal structuur te geven
 • prikkelende voorbeelden uit de literatuur
 • mooie nachtfragmenten die inspireren
 • gedegen en professionele feedback op je schrijfwerk
 • een groep bevlogen medeschrijvers

Opbouw van de online schrijfcursus

Deze online schrijfcursus bestaat uit twee bijeenkomsten op de zondagavond, plus persoonlijke feedback per mail.

In de eerste online workshop duiken we in het duister, krijg je opwarmopdrachten en leer je meer over het schrijven van korte verhalen.
Je deelt je ervaringen en teksten met de andere deelnemers en je kan vragen stellen.

In de tussenliggende maand schrijf je een verhaal van 1001 woorden (want 1001 nachten, zie het thema!). Nanda voorziet het verhaal schriftelijk van opbouwende feedback op het vlak van thema, taalgebruik, opbouw, spanning en ontwikkeling.

In de tweede online workshop bespreken we de verhalen en leer je manieren om de eerste versie van je verhaal te herschrijven. Hoe kan je je boodschap nog beter overbrengen? Hoe komen de personages nog beter uit de verf? Hoe maak je het verhaal ronder en het einde onverwachter?

Tussentijds kan je ook nog prikkelende voorbeelden, inspiratie en opdrachten verwachten!

Aan het eind van deze online schrijfcursus heb je je eigen Nachtverhaal geschreven: ideaal om (voor) te lezen bij Midwinter of onder de kerstboom. Of om gewoon stilletjes trots op te zijn.

De Nacht – Thema van deze mini-masterclass

Het thema van deze online schrijfcursus is de Nacht. Je schrijft een verhaal dat zich in het donker (of in de schemer) afspeelt. De duur van een nacht is meteen al een mooi kader, met een duidelijk begin en einde. Bovendien schrijven we deze verhalen in de winter en zijn we die dagen omringd door duisternis. Dat kunnen we maar beter gebruiken.

Een verhaal dat zich in het donker afspeelt, roept meteen een bepaalde sfeer of spanning op. In het donker krijgen de kleinste dingen – een voetstap in het bos, de roep van een uil, een lichtflits – veel meer lading. Het schrijven van een kort nachtverhaal leert je om deze details betekenis te geven. We laten ons inspireren door de vertellingen van 1001 nacht en andere verhalen die zich in het donker afspelen.

Een kennismaking met de Masterclass Verhaal Schrijven en Uitgeven

Deze online schrijfcursus dient goed als een kennismaking met de Masterclass Verhaal Schrijven en Uitgeven die in februari 2022 begint. Bij dit traject schrijf je een verhaal van 5000 woorden dat zal worden gepubliceerd in een professionele verhalenbundel die in juni 2022 uitkomt. Het traject bestaat uit drie dagtrainingen (live en online), twee persoonlijke coachsessies  met Nanda, een professioneel uitgavetraject bij Uitgeverij Elikser en een feestelijke boekpresentatie.

Bij deze online schrijfcursus Kort Verhaal kan je proeven aan de werkvorm van de Masterclass. Tevens kan het verhaal dat je tijdens de online cursus schrijft dienen als materiaal om toegelaten te worden bij de Masterclass. De Masterclass is namelijk alleen voor schrijvers met enige ervaring en reeds geschreven verhalen/teksten.

Je bent natuurlijk ook vrij om alleen aan deze Mini-Masterclass Kort Verhaal mee te doen. Deze online schrijfcursus staat geheel op zichzelf.

Praktische details online schrijfcursus

Wanneer Zondag 14 november en 12 december 2021 van 19.30 – 21.30 uur
 Waar Online via Zoom, feedback op je verhaal via de mail
Investering  101 euro  (incl 21% btw)
Aanmelden