Online schrijfcursus Kort Verhaal

Een echte uitdaging voor de schrijver! 

Henk

 Nanda is een energieke docente, met veel vakkennis, die op theatrale wijze lesgeeft. 

Linda

Je leert hier echt een vak! 

Hilda

Inspirerend, professioneel, leerzaam en vooral heel veel schrijfplezier!

Marian

Deze cursus is een grote schrijfboost!

Janneke

Schrijfcursus online: schrijf een kort verhaal

In deze online mini-masterclass leer je hoe je een kort, maar krachtig verhaal schrijft.

Het schrijven van een kort verhaal is een mooie uitdaging en een goede oefening voor schrijvers. Het geeft kader, richting en overzicht. Je leert op kleine schaal om een spanningsboog op te bouwen, je thema helder te maken, om personages uit te werken en je eigen ontwikkeling (of die van het personage) zichtbaar te maken. Net zoals een boek heeft een verhaal een heldere oproep tot avontuur, een crisis en een climax nodig. Tijdens het schrijven ontdek en verfijn je  je eigen stijl. Juist doordat je kader beperkt is, wordt je verhaal gericht. Naast dat het leerzaam is, is het ook leuk om die puzzel op te lossen; wat vertel je wel en wat niet? Hoe kan je jouw verhaal het beste uit de verf laten komen?

In deze online schrijfcursus leer je:

  • hoe je het juiste kader voor een verhaal kiest
  • welke soorten verhalen er zijn
  • hoe je in beeldende scenes schrijft
  • hoe je diverse stijlmiddelen in kan zetten om het niveau van je tekst op te tillen
  • hoe je een rode lijn in je verhaal aanbrengt

Tijdens deze online schrijfcursus ontvang je:

  • concrete en creatieve schrijfopdrachten die tot schrijven aanzetten
  • nieuwe werkvormen die je helpen om je verhaal structuur te geven
  • gedegen en professionele feedback op je schrijfwerk
  • theorie over de verhaalstructuur de Reis van de Held
  • een groep bevlogen medeschrijvers

Opbouw van de online schrijfcursus

Deze korte maar krachtige online schrijfcursus bestaat uit twee bijeenkomsten op de zondagavond, via Zoom.

In de eerste online workshop leer je meer over het schrijven van korte verhalen, over de opbouw en de stijl. Ter plekke oefen je met creatieve schrijfopdrachten, deel je je ervaringen met de andere deelnemers en heb je de kans om vragen te stellen.

In de tussenliggende maand schrijf je een verhaal van 1001 woorden (want 1001 nachten, zie het thema!). Nanda voorziet het verhaal schriftelijk van opbouwende feedback op het vlak van thema, taalgebruik, opbouw, spanning en ontwikkeling.

In de tweede online workshop bespreken we de verhalen en leer je manieren om de eerste versie van je verhaal te herschrijven. Hoe kan je je boodschap nog beter overbrengen? Hoe komen de personages nog beter uit de verf? Hoe maak je het verhaal ronder en het einde onverwachter?

Tussentijds kan je ook nog prikkelende voorbeelden, inspiratie en opdrachten verwachten!

Aan het eind van deze online schrijfcursus heb je een kort, maar krachtig verhaal geheel in jouw stijl geschreven. Een verhaal dat past bij jou en waarmee je de lezer kan raken.

De Nacht – Thema van deze mini-masterclass

Het thema van deze online schrijfcursus is de Nacht. Je schrijft een verhaal dat zich in het donker (of in de schemer) afspeelt. De duur van een nacht is meteen al een mooi kader voor het korte verhaal, met een duidelijk begin en einde. Bovendien schrijven we deze verhalen in de winter en zijn we die dagen omringd door duisternis. Dat kunnen we maar beter gebruiken.

Een verhaal dat zich in het donker afspeelt, roept meteen een bepaalde sfeer of spanning op. In het donker krijgen de kleinste dingen – een voetstap in het bos, de roep van een uil, een lichtflits – veel meer lading. Het schrijven van een kort nachtverhaal leert je om deze details betekenis te geven. We laten ons inspireren door de vertellingen van 1001 nacht en andere verhalen die zich in het donker afspelen.

Een kennismaking met de Masterclass Verhaal Schrijven en Uitgeven

Deze online schrijfcursus dient goed als een kennismaking met de Masterclass Verhaal Schrijven en Uitgeven die in februari 2022 begint. Bij dit traject schrijf je een verhaal van 5000 woorden dat zal worden gepubliceerd in een professionele verhalenbundel die in juni 2022 uitkomt. Het traject bestaat uit drie dagtrainingen (live en online), twee persoonlijke coachsessies  met Nanda, een professioneel uitgavetraject bij Uitgeverij Elikser en een feestelijke boekpresentatie.

Bij deze online schrijfcursus Kort Verhaal kan je proeven aan de werkvorm van de Masterclass. Tevens kan het verhaal dat je tijdens de online cursus schrijft dienen als materiaal om toegelaten te worden bij de Masterclass. De Masterclass is namelijk alleen voor schrijvers met enige ervaring en reeds geschreven verhalen/teksten.

Je bent natuurlijk ook vrij om alleen aan deze Mini-Masterclass Kort Verhaal mee te doen. Deze online schrijfcursus staat geheel op zichzelf.

Praktische details online schrijfcursus

Wanneer Zondag 14 november en 12 december 2021 van 19.30 – 21.30 uur
 Waar Online via Zoom, feedback op je verhaal via de mail
Investering  101 euro  (incl 21% btw)
Aanmelden