Masterclass Verhaal Schrijven en Uitgeven 2022

Jouw zelfgeschreven verhaal gepubliceerd in een professionele bundel

Van verhaal tot publicatie

Traject van 13 februari 2022 t/m 18 juni 2022

Tijdens deze masterclass werk je in een groep van 8- 12 ervaren en getalenteerde schrijvers onder schrijfbegeleiding van Nanda Huneman aan je eigen verhaal. Je leert hoe je je verhaal beeldend, spannend en rakend op papier krijgt. Tegelijkertijd leer je hoe uitgeven in zijn werk gaat. Het kader van deze training helpt je om schrijven niet langer uit te stellen en daadwerkelijk jouw verhaal op papier te zetten. Voor het meedoen aan de Masterclass heb je enige schrijfervaring en/of bekwaamheid nodig, zodat we het schrijfniveau van de bundel kunnen garanderen. Daarom zullen we nadat je je hebt aangemeld voor de Masterclass, vragen om een aantal voorbeelden van oud werk.

Aan het eind van de cursus worden de verhalen van de deelnemende schrijvers geredigeerd en gepubliceerd door Uitgeverij Elikser in een professionele  verhalenbundel, die we in juni 2022 feestelijk zullen presenteren.

 • Waar bestaat de Masterclass Verhaal Schrijven en Uitgeven uit?
  • Twee  schrijftrainingen op zondag 13 februari (in Utrecht) en 13 maart 2022 (online)
  • Gedegen en creatief onderwijs over schrijftechniek en de opbouw van een verhaal
  • Een bijeenkomst op zondag 10 april 2022 met Nanda Huneman en uitgeefster Jitske Kingma
  • Een betrokken groep mede-schrijvers
  • Informatie over het functioneren van de uitgeefwereld
  • Twee persoonlijke (online of live) schrijfcoachsessies met Nanda
  • Persoonlijke feedback, aanmoediging en richtlijnen van schrijfcoach en uitgever
  • Een feestelijke bundelpresentatie op zaterdag 18 juni 2022 voor schrijvers en gasten
  • Een aantal eigen exemplaren van de verhalenbundel
  • Een verhalenbundel met jouw verhaal die in de boekhandels en via bol.com te verkrijgen is
  • De mogelijkheid om na de presentatie je eigen bundel met een winstmarge te verkopen

De kracht van een goed verhaal

Je wilt schrijven. Je hebt ideeën voor een boek, verhalen zat in je hoofd. Maar waar je begin je? Waar werk je naar toe? Wat wil je echt zeggen?

Het schrijven van een verhaal kan helpen. Het geeft kader, richting en overzicht. Het is niet zo veelomvattend als een boek – maar wel degelijk een goede vingeroefening voor een boek. Je leert op kleine schaal om een spanningsboog op te bouwen, je thema helder te maken, om personages uit te werken en je eigen ontwikkeling (of die van het personage) zichtbaar te maken. Net zoals een boek heeft een verhaal een heldere oproep tot avontuur, een crisis en een climax nodig. Je ontdekt en verfijnt je eigen stijl.  Door op de korte boog te werken, heb je straks de lange adem om je boek op niveau af te ronden.

Opbouw van de Masterclass

Nanda leert je tijdens de drie trainingen de kneepjes van het vak. Je bouwt je verhaal steen voor steen op. Je schrijft en oefent. Samen met je mede-schrijvers.
Jitske, van uitgeverij Elikser leert je meer over het uitgeefproces en alles wat daarbij komt kijken.

In de persoonlijke schrijfcoachsessies met Nanda is er ruimte voor je eigen ontwikkeling als schrijver – wat is je kracht en wat zijn je leerpunten – en is er ook ruimte voor het schrijfproces – waar loop je op vast, wat helpt jou?

In het laatste stadium leest de uitgever mee en geeft aan waar het verhaal nog aan moet voldoen om uitgeefwaardig te zijn. Daarna checkt een redacteur het verhaal, maakt de vormgever je verhaal op – net zoals de gezamenlijke cover en achterkant.

Zo werk je toe naar een verhaal dat echt bij jou past. Tijdens de feestelijke presentatie van de bundel kan je vrienden en familie uitnodigen, online of live.

Na de presentatie kan je je eigen boek met korting inkopen en weer doorverkopen. Uiteraard is de bundel ook te bestellen via bol.com.

Het thema: het grote in het kleine

De bundel heeft een overkoepelend thema, zodat de verschillende verhalen samenhang hebben. Het motto van de bundel is: het grote in het kleine.

Soms is een moment klein, maar de impact groot. Er kan een wereld besloten zitten in een kleine observatie. Een universum in een inzicht. Alle liefde van de wereld kan huizen in een blik en een klein gebaar kan voor een groot gevaar staan.

De kunst bij het verhalen schrijven is om een klein moment te pakken – je bent concreet, precies, zoomt in op de details. Maar tegelijkertijd heb je het over iets veel groters; over de wereld zoals die nu is, over hoe mensen met elkaar  omgaan, over onderliggende patronen, over hoop, liefde, waarheid, geloof. Deze grootsheid hoef je niet benoemen – ze toont zich juist in de details.

Je schrijft dus een verhaal over een dergelijk moment. Over een inzicht bijvoorbeeld, waarin je zicht kreeg op een groter plaatje. Of over een ontmoeting – die achteraf gezien grote invloed had op de loop van je leven. Een moment dat je zo intens hebt beleefd, dat je daarna een ander mens was. Of een ervaring, die je bijna alweer vergeten was – maar die eigenlijk zo veelzeggend is.

In jouw verhaal laat je zien wat de kracht van dit ogenschijnlijk kleine voorval is.  Het verhaal mag fictief, autobiografisch of levensfictief (een combinatie tussen de waarheid en fictie) zijn. Je zoekt naar een stijl die past bij jou als schrijver, een ingang die past bij jouw verhaal. Uiteraard krijg je ook begeleiding in het zoeken van het juiste verhaal.

Voor welke schrijvers?

Voor het meedoen aan de Masterclass heb je enige schrijfervaring en/of bekwaamheid nodig, zodat we het schrijfniveau van de bundel kunnen garanderen. Daarom zullen we nadat je je hebt aangemeld voor de Masterclass, vragen om een aantal voorbeelden van oud werk. Verhalen/gedichten/blogs of andere schrijfvormen die je eerder hebt gemaakt en/of gepubliceerd. We zullen ook vragen of je al een idee hebt voor een verhaal. Waar wil je over schrijven? Op basis van die gegevens zullen we besluiten of je wel of niet geschikt bent voor deelname aan deze masterclass.

Wat en wanneer:  * Drie trainingsdagen op zondag 13 februari (live), zondag 13 maart (online) en zondag 10 april (live of online) van 10 – 16 uur
*  Een online bijeenkomst van op maandagavond 23 mei over het uitgave-proces
*  Twee persoonlijke schrijfcoachsessies van een uur – op afspraak bij Nanda Huneman
*  Tussentijdse begeleiding via de mail en de telefoon
*  Redactie, correctie, vormgeving en uitgave van je verhaal door Uitgeverij Elikser
*  Een aantal eigen exemplaren van de bundel
*  Promotie van je bundel en verkoop via bol.com en de site van Elikser
*  Feestelijke en professionele bundelpresentatie op zaterdag 18 juni 2022
Aantal deelnemers:   Minimaal acht en maximaal twaalf
Investering: 995 euro – incl. btw

Opbouw prijs:
Vier trainingsdagen: 350 euro
Twee coachsessies: 200 euro
Praktische kosten (zaalhuur ed): 100 euro
Btw 21%: 145 euro
Totaal : 795 euro

Plus (te betalen aan de uitgever)
Redactie en Uitgave: 200 euro
(incl. 9% btw)

In termijnen betalen is een mogelijkheid.

Aanmelden

De verhalenbundel ‘Kanteling’ van de tien schrijvers die meededen aan de Masterclass van het voorjaar van 2021 is uit.
Maak kennis met de schrijvers en leer meer over het maakproces!
Kijk hier de online boekpresentatie van 26 juni terug. 

Hier kan je de verhalenbundel (20 euro) bestellen!