Het boek ‘Spelen met je leven’

Leer hoe je een autobiografie schrijft met fictieve elementen

“Nanda biedt veel praktische oefeningen, theorie en inspirerende uitspraken. De persoonlijke voorbeelden uit haar eigen schrijversbestaan maken het boek lekker leesbaar en tegelijkertijd ook heel overtuigend. Ze weet waar ze het over heeft.”

Hester

“Dit is veel meer dan een ‘lesboek’ – het is een boek over hoe je in het leven kunt staan, op een lichte, speelse manier.”

Wanda

“Het boek is duidelijk zonder dogmatisch te zijn. Je ‘hoeft’ niets. Nanda vertelt heel open hoe het schrijfproces voor haar werkt en hoe levensfictie in elkaar zit.”

Mariska

“Heel herkenbaar! De voorbeelden en schrijfoefeningen geven inzicht en stimuleren de creativiteit. Het heeft mij geholpen uit mijn schrijversblok te komen en de draad weer op te pakken om verder te schrijven aan mijn boek.”

April

Hoe schrijf je een boek op basis van je autobiografie?

In het inspirerende en praktische lesboek Spelen met je Leven leer je hoe je je autobiografie om kunt zetten in een origineel, spannend en fictief verhaal. Want je wilt niet alleen je eigen autobiografie schrijven op basis van de gebeurtenissen. Je wilt meer – je wilt dat je autobiografie een boodschap heeft, betekenis. En natuurlijk een pakkend boek wordt dat de lezer niet meer weg kan leggen. Dat het aangrijpt. Een meer wordt dan alleen maar jouw autobiografische verhaal. Maar hoe doe je dat, hoe schrijf zo’n boek?

Autobiografie schrijven: het lesboek Spelen met je Leven leert je hoe je een levensfictief boek schrijft

Door waargebeurde en verzonnen elementen te combineren blijf je trouw aan je eigen ervaring en wijsheid en stijg je tegelijkertijd boven je individuele verhaal uit. Levensfictie is durven verzinnen, maar ook een kwestie van stijl en vorm. Je bouwt je boek op met beeldende, afgeronde scènes en maakt van jezelf een personage. Al schrijvende kom je los van je eigen autobiografie, waardoor er ruimte ontstaat voor heling en creativiteit. Je speelt met je leven op papier en vindt een verrassende vertelvorm die recht doet aan jouw waarheid.

Van autobiografie, naar verhaal, naar boek schrijven

Het lesboek Spelen met je Leven bestaat uit drie delen.

Leven

In deel 1 ‘Leven’ leer je hoe je autobiografische verhaal een natuurlijk vertrekpunt is voor je boek. Over hoe eerlijk zijn helpt om je eigen stem en waarheid te vinden en dat we allemaal verborgen wijsheid en kennis hebben. De kracht zit in jouw autobiografie, in jouw persoonlijke ervaring!

Verhaal

In deel 2 ‘Verhaal’ leer je hoe je je autobiografie omzet in een verhaal dat interessant is voor lezers, hoe je je autobiografische verhaal op kunt bouwen met afgeronde, beeldende scenes. Hoe je van jezelf een personage maakt en kunt spelen met perspectief en stijl. Je leert kortom hoe je een boek schrijft met scherpe stijlmiddelen.

Boek

In deel 3 ‘Boek’ wordt beschreven hoe je een boek schrijft aan de hand van die goed beschreven scenes. Je leert over spanningsboog, de Reis van de Held, structuur en het inzetten van een verzonnen plot. Zo maak je echte levensfictie van je autobiografische verhaal.

De levendige voorbeelden, laagdrempelige schrijfopdrachten en bruikbare tips in dit boek helpen je op weg. Diverse vormen van fictief, creatief en autobiografisch schrijven komen aan bod.

NIEUW! Werkschrift Spelen met je Leven

In het NIEUWE WERKSCHRIFT staan de schrijfopdrachten van het lesboek Spelen met je Leven PLUS een aantal uitdagende bonusopdrachten. In dit mooie schrijfboek heb je alle ruimte om de schrijfopdrachten uit te werken, te spelen met je levensverhaal en een aantal korte verhalen te schrijven.  Zo houd je al je fragmenten, verhalen, herinneringen, verzinsels, inzichten en experimenten mooi bij elkaar!

In dit werkschrift vind je 150 prikkelende en creatieve schrijfopdrachten die je helpen om nieuwe taal te vinden voor jouw levensverhaal. Je speelt met je eigen leven en je leert:

  • de kunst van het levensfictie schrijven, door jouw waarheid te combineren met fictie
  • op een creatieve en beeldende manier te schrijven over je eigen ervaringen
  • je eigen wijsheid uit te spreken en je fantasie aan te wakkeren
  • je eigen angsten te overwinnen en schrijfblokkades te doorbreken
  • diverse schrijfstijlen, vormen en perspectieven in te zetten
  • de rode draad in je eigen verhaal te ontdekken
  • een werkbare structuur en opbouw voor je boek te vinden

“Het toelaten van fictie/fantasie in je eigen verhaal is niet meer en minder dan een oproep om je vrijheid te heroveren en je eigen leven te creëren en te leven. Het eerste deel is bijna een filosofisch essay over waarheid.

Het tweede deel is uiterst ondersteunend voor mensen die schrijfpogingen ondernemen. De vele voorbeelden uit Fok zijn daarbij erg verhelderend en de opdrachten zijn verrassend en uitnodigend.  En omdat Fok als een rode draad door het boek loopt, leest het als een spannende roman. Heel erg mooi!

Het hele boek is trouwens een voorbeeld van ‘practice what you preach’ en daarin ligt voor mij de grootste kracht.”

– Wanda

Bestel het boek