Jouw verhaal gepubliceerd in een professionele bundel

Leer hoe je een goed en spannend verhaal schrijft

Leer hoe de uitgeefwereld in elkaar zit

Een helder kader en een duidelijke deadline om tot schrijven te komen

Online lessen, live bijeenkomsten, persoonlijke coaching en een feestelijke boekpresentatie

Van verhaal tot publicatie

Halfjaar cursus van 7 februari tot 26 juni 2021

Tijdens deze masterclass van een half jaar werk je in een groep van 8- 12 ervaren en getalenteerde schrijvers onder schrijfbegeleiding van Nanda Huneman aan je eigen verhaal. Je leert hoe je je verhaal beeldend, spannend en rakend op papier krijgt. Tegelijkertijd leer je hoe uitgeven in zijn werk gaat. Het kader van deze training helpt je om schrijven niet langer uit te stellen en daadwerkelijk jouw verhaal op papier te zetten. Voor het meedoen aan de Masterclass heb je enige schrijfervaring en/of bekwaamheid nodig, zodat we het schrijfniveau van de bundel kunnen garanderen. Daarom zullen we nadat je je hebt aangemeld voor de Masterclass, vragen om een aantal voorbeelden van oud werk.

Aan het eind van de cursus worden de verhalen van de deelnemende schrijvers geredigeerd en uitgegeven door Uitgeverij Elikser in een professionele  verhalenbundel, die we in juni 2021 feestelijk zullen presenteren.

 • Waar bestaat de Masterclass Verhaal Schrijven en Uitgeven uit?
  • Twee online schrijftrainingen op zondag 7 februari en 7 maart
  • Gedegen en creatief onderwijs over schrijftechniek en de opbouw van een verhaal
  • Een live bijeenkomst op zondag 17 april met Nanda Huneman en uitgeefster Jitske Kingma
  • Een betrokken groep mede-schrijvers
  • Informatie over het functioneren van de uitgeefwereld
  • Twee persoonlijke (online of live) schrijfcoachsessies met Nanda
  • Persoonlijke feedback, aanmoediging en richtlijnen van schrijfcoach en uitgever
  • Een feestelijke bundelpresentatie op zaterdag 26 juni voor schrijvers en gasten
  • Een aantal eigen exemplaren van de verhalenbundel
  • Een verhalenbundel met jouw verhaal die in de boekhandels en via bol.com te verkrijgen is
  • De mogelijkheid om na de presentatie je eigen bundel met een winstmarge te verkopen

De kracht van een goed verhaal

Je wilt schrijven. Je hebt ideeën voor een boek, verhalen zat in je hoofd. Maar waar je begin je? Waar werk je naar toe? Wat wil je echt zeggen?

Het schrijven van een verhaal kan helpen. Het geeft kader, richting en overzicht. Het is niet zo veelomvattend als een boek – maar wel degelijk een goede vingeroefening voor een boek. Je leert op kleine schaal om een spanningsboog op te bouwen, je thema helder te maken, om personages uit te werken en je eigen ontwikkeling (of die van het personage) zichtbaar te maken. Net zoals een boek heeft een verhaal een heldere oproep tot avontuur, een crisis en een climax nodig. Je ontdekt en verfijnt je eigen stijl.  Door op de korte boog te werken, heb je straks de lange adem om je boek op niveau af te ronden.

Opbouw van de Masterclass

Nanda leert je tijdens de twee online lessen de kneepjes van het vak. Je bouwt je verhaal steen voor steen op. Je schrijft en oefent. Samen met je mede-schrijvers.

We ontmoeten elkaar in het echt tijdens de live bijeenkomst. Op deze schrijfdag leer je meer over en van elkaar, Jitske geeft een lezing over het uitgeefproces en Nanda over de opbouw van de Reis van de Held.

In de persoonlijke schrijfcoachsessies met Nanda is er ruimte voor je eigen ontwikkeling als schrijver – wat is je kracht en wat zijn je leerpunten – en is er ook ruimte voor het schrijfproces – waar loop je op vast, wat helpt jou?

In het laatste stadium leest de uitgever mee en geeft aan waar het verhaal nog aan moet voldoen om uitgeefwaardig te zijn. Daarna checkt een redacteur het verhaal, maakt de vormgever je verhaal op – net zoals de gezamenlijke cover en achterkant.

Zo werk je toe naar een verhaal dat echt bij jou past. Tijdens de feestelijke presentatie van de bundel op 26 juni kan je vrienden en familie uitnodigen – zodat jouw verhaal mee kan in de vakantiekoffer!

Na de presentatie kan je je eigen boek met 50% korting inkopen en weer doorverkopen. Uiteraard is de bundel ook te bestellen via bol.com.

Het thema: de kracht van de crisis

De bundel heeft een overkoepelend thema, zodat de verschillende verhalen samenhang hebben. Het motto van de bundel is: de kracht van de crisis.

Elk verhaal, ieder boek, elke film heeft een crisis. Zonder crisis – in verhaaltermen ook wel de Omslag genoemd – is er geen verhaal. Dit is het keerpunt, het punt waarop de hoofdpersoon iets leert, onder ogen ziet, iets loslaat of verliest – om daarna iets nieuws terug te vinden in zichzelf.

Het verhaal gaat dus over een periode dat jij – of je (levens-) fictieve hoofdpersonage – door een crisis ging. Dat kan samenhangen met de huidige Coronacrisis, maar dat hoeft zeker niet. Het kan gaan om een identiteitscrisis, een relatiecrisis, een geloofscrisis. Over een periode dat de hoofdpersoon van je verhaal door een moeilijke tijd heen gaat – gedwongen wordt om stil te staan, zichzelf aan te kijken.

In jouw verhaal laat je zien wat de kracht van de crisis is – wat leert de hoofdpersoon ervan? Want een crisis in een verhaal zorgt bijna altijd voor een diepe transformatie.

Het verhaal mag fictief, autobiografisch of levensfictief (een combinatie tussen de waarheid en fictie) zijn. Het kan een hoogdravend, meeslepend verhaal zijn maar ook minimalistisch en subtiel. Het mag hoopgevend, maar ook tragisch zijn. Zwaar en toch licht van toon. Dramatisch of cynisch. Je zoekt naar een stijl die past bij jou als schrijver, een ingang die past bij jouw verhaal.

Want een bundel met diverse ‘kracht van de crisis – verhalen’ is net zo veelzijdig als het leven en de verschillende manieren waarop mensen crisissen doorleven en overwinnen.

Voor welke schrijvers?

Voor het meedoen aan de Masterclass heb je enige schrijfervaring en/of bekwaamheid nodig, zodat we het schrijfniveau van de bundel kunnen garanderen. Daarom zullen we nadat je je hebt aangemeld voor de Masterclass, vragen om een aantal voorbeelden van oud werk. Verhalen/gedichten/blogs of andere schrijfvormen die je eerder hebt gemaakt en/of gepubliceerd. We zullen ook vragen of je al een idee hebt voor een verhaal. Waar wil je over schrijven? Op basis van die gegevens zullen we besluiten of je wel of niet geschikt bent voor deelname aan deze masterclass.

Wat en wanneer:  * Twee online trainingsdagen via Zoom op zondag 7 februari en zondag 7 maart van 10 – 16 uur
*  Een live bijeenkomst van 10-16 uur op zondag 17 april (de exacte locatie wordt later bekend gemaakt)
*  Twee persoonlijke schrijfcoachsessies van een uur – op afspraak bij Nanda Huneman
*  Redactie, correctie, vormgeving en uitgave van je verhaal door Uitgeverij Elikser
*  Een aantal eigen exemplaren van de bundel
*  Promotie van je bundel en verkoop via bol.com en de site van Elikser
*  Feestelijke en professionele bundelpresentatie op zaterdag 26 juni
Aantal deelnemers:   Minimaal acht en maximaal twaalf
Investering: 695 euro – incl. 21% btw

Opbouw prijs:
Drie trainingsdagen: 250 euro
Twee coachsessies: 150 euro
Redactie en Uitgave: 175 euro
Btw: 120 euro

Je kan in vier maandelijkse termijnen van 175 euro betalen
De deelnemers van de Masterclass krijgen de boeken Fok en Spelen met je Leven (twv 38 euro) cadeau.

Aanmelden