Schrijfcursus Utrecht: Levensfictie schrijven

Drie online trainingen plus twee persoonlijke schrijfcoachsessies

De schrijfcursus Levensfictie  liet mij de vrijheid en ruimte ervaren mijn levensverhaal met fictie te vullen.  Een duidelijk en mooi proces door Nanda zeer prettig begeleid.

Dieneke

 Nanda is een energieke docente, met veel vakkennis, die op theatrale wijze lesgeeft. Op een gestructureerde manier leert ze je scenes schrijven, de bouwstenen van een verhaal.

Linda

Het is een schrijfcursus waarin je onder de enthousiasmerende leiding van Nanda in een informele sfeer specifieke aspacten van het schrijven oefent zoals scenes schrijven, beeldend schrijven, filosofisch schrijven en schrijven vanuit vrijheid. 

Hilda

Schrijfcursus Utrecht: van leven naar verhaal

Je hebt genoeg om over te schrijven. Ervaringen, inzichten, reizen en ontmoetingen zat. Maar het leven is geen boek. In deze creatieve en praktische schrijfcursus Utrecht zet je je levensverhaal stap voor stap om in een samenhangend, spannend en authentiek verhaal.

In deze cursus leer je:

  • hoe je van een ervaring een scene maakt, van een leven een verhaal
  • hoe je op een toegankelijke, spannende en vooral eigen manier over je leven schrijft
  • hoe je de waarheid verdraait en toch trouw blijft aan je eigen verhaal
  • hoe je diverse stijlmiddelen in kan zetten om het niveau van je tekst op te tillen

Opbouw van de schrijfcursus

We volgen bij deze schrijfcursus de opbouw van het boek Spelen met je Leven

Leven: gaat over de kracht van je ware levensverhaal en hoe je die basis ten volste kan benutten voordat je gaat fictionaliseren. Wat is jouw verborgen wijsheid? Op welke delen van je verhaal zit nog lading? Hoe bevrijd je je daarvan? Je leert hoe je je eigen stem, stijl en waarheid vindt en wakkert de creatieve schrijfstroom aan, zonder je te laten beperken door de angst wat anderen daarvan zouden vinden.

Tijdens deze training stellen we op een speelse wijze een aantal persoonlijke levenswetten op. Wat zijn jouw belangrijkste  inzichten? Dat kan gaan over het maken van de ideale cappucino, maar ook over het loslaten van oude liefdes en gewoonten. Je leert hoe je vanuit je eigen levensverhaal tot een meer universele waarheid kan komen.

 Verhaal : gaat over stijl. Je leert dat een goed verhaal is opgebouwd uit beeldende scenes. Je zet verschillende stijlmiddelen in en experimenteert met perspectief, tijd en personages.  Fictie is niet alleen verzinnen, het is is ook vervormen. Je versnelt, vertraagt, voegt samen, licht uit, overdrijft, zwakt af, vergelijkt. Je speelt met de waarheid en je tekst wint zo aan kracht.

Boek:
gaat over thema, structuur, spanningsopbouw, fictie en de 12 verhaalstappen van de Reis van de Held. Je leert je hoe je een centraal plot verzint, fictie toevoegt en een passende structuur vindt. Wat wil je echt zeggen? Wat is je onderliggende thema? Door film- en literatuurvoorbeelden van de Reis van de Held krijg je grip op de oeroude geheimen van een goed opgebouwd verhaal.

Praktische details

 

Wanneer: Drie online lessen over Levensfictie, die je ontvangt op:

Leven: vrijdag 7 oktober
Verhaal: vrijdag 4 november
Boek: vrijdag 2 dec

Waar: Op de Schrijfhaven
Hoeveel: 150 euro
De prijzen zijn incl. 21% btw 
Aanmelden

Veelgestelde vragen

Zeker! Je werkt met diverse aspecten van het schrijfproces, die je bij het schrijven van een boek allemaal tegenkomt. Je leert
– hoe je jouw kernboodschap vindt: wat wil je nu eigenlijk echt zeggen met je boek?
– hoe je jouw eigen schrijfstijl ontwikkelt: schrijf je recht-door-zee, of juist heel bloemrijk? Wat past bij jou en je thema?
– hoe je een passende structuur vindt: hoe bouw je je boek op? Hoe zit het met je spanningsboog? Hoe zet je de Reis van de Held in? Wat past bij jouw boek en manier van denken?

Je zet met de schrijfopdrachten van de cursus steeds stappen in dit proces, zodat je een steeds helderder beeld krijgt van jouw boek. En zodat natuurlijk ook de eerste scenes en hoofdstukken al geschreven worden!

Het zal niet zo zijn dat je in het bestek van deze schrijfcursus Utrecht je boek af kan schrijven, dan is het Jaartraject ‘Schrijf je eigen boek’ geschikter.

Ja! De schrijfopdrachten die je krijgt helpen je om dichter bij de kern, je eigen stijl en een passende structuur te komen. Als je ze toepast op reeds geschreven materiaal, heb je eigenlijk een stapje voor. Want je hoeft niet vanuit het niets iets te creëren. Je kan meteen naar de herschrijffase!

Ja! Je hoeft niet per se aan een boek te werken, als je deze schrijfcursus volgt. Je kan de cursus ook gebruiken als je bijvoorbeeld korte verhalen, blogs of portretten wilt schrijven. Je leert hoe je vanuit je een levenservaring tot een gedegen verhaal(structuur) komt. En die vaardigheid is multi-inzetbaar.

Ja! Levensfictie inzetten betekent niet alleen maar verzinnen en verdraaien. Levensfictie is ook een kwestie van stijl en vorm. Je leert hoe je bepaalde stijlmiddelen het beste in kan zetten om je autobiografische verhaal zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Je werkt met perspectief, tijd, scenes en metaforen. Ook als je zo dicht mogelijk bij de waarheid wilt blijven, heb je deze aspecten nodig om je verhaal geloofwaardig, beeldend en spannend op papier te krijgen.

Bij deze schrijfcursus Utrecht werken we vanuit eigen levenservaringen, dat is het startpunt. Dus daarin geef je wel wat van jezelf bloot. Maar het is per schrijver verschillend hoe persoonlijk je wilt worden. Daarin geef je je eigen grenzen aan. Het is ook per schrijver verschillend hoe snel hij fictie inzet. Sommige schrijvers zijn nou eenmaal fantasten. Die vergroten graag uit en voordat ze het weten hebben ze een nieuwe wending of een personage verzonnen. Dat mag! Ook bij deze cursus, ik ga niet met een meetlat langs je verhaal om de ‘waarheid’ te meten in je verhalen. Je kan doen wat goed past bij jou.