Schrijfworkshop
‘Vind het Hart van je verhaal’

Zondag 9 december 2018 10-16 uur, Utrecht

Heb jij het gevoel dat je steeds om de hete brei heen draait? En niet zegt wat je eigenlijk zou moeten zeggen?

Zoek je naar samenhang en een diepere betekenis in je verhaal?

Wil je ontdekken wat de kern is van jouw boek en hoe je die kern krachtig op papier krijgt?

Als je het Hart van je verhaal wilt vinden

Tijdens deze workshop leer je:

  • wat het hart van jouw verhaal is
  • hoe je dat hart op een speelse manier kan benaderen
  • hoe je tot de kern komt van je eigen boodschap
  • hoe je daarmee je verhaal samenhang, spanning en dynamiek geeft

Je schrijft een boek, of een verhaal, maar je blijft het gevoel houden dat het los zand is. Dat je niet tot het kloppende hart van het verhaal komt, bij dat wat het bij elkaar houdt, dat je om de essentie heen draait. Bij deze workshop leer je diverse schrijftechnieken om dat centrum van je verhaal helder en doorleefd op papier te krijgen. Daarna ervaar je een gevoel van inzicht en verlichting; het hoge woord is eruit, het ei is gelegd. En je verhaal wint aan kracht.

Ieder verhaal heeft een hart

Het hart van je verhaal is de plek waar de verschillende verhaal-aders samen komen. Het is de centrale gebeurtenis van je eigen boek, het moment, de scene, de herinnering waar eigenlijk alles omdraait. ย Je zou het ook de centrale crisis noemen. Het is soms een mysterie dat opgehelderd wordt, een geheim dat nooit werd uitgesproken, een heftige herinnering, een diepe depressie, een verzonnen drama of de onderliggende boodschap van je verhaal. Het is de plek waar je hoofdpersonage iets tegen komt, en iets laat gaan; waardoor hij als een ander mens verder beweegt. In het hart vindt transformatie plaats.

Het is meestal niet zo makkelijk om deze scene te schrijven, omdat het vaak het dieptepunt van je boek is. Daar waar het hoofdpersonage de grond raakt, waar oude overlevingstechnieken niet meer werken, waar een gevaar in de ogen wordt gekeken. Maar juist na dit dieptepunt, kan de energie in je boek weer stijgen. Als je eenmaal het hart laat werken, zal de rest van je verhaal daar baat bij hebben. Het hart van de lezer is geraakt, en hij wil doorlezen. Als er geen centraal hart in je verhaal zit, zal alles op den duur gaan kabbelen.

Speels schrijven

Het hart van je verhaal vraagt overgave. Vaak zijn we als schrijvers geneigd om hier dingen af te zwakken of weg te laten, omdat het anders zo dramatisch wordt. Maar het hart is drama! Dat is confronterend, maar het is ook een creatief spel. Diverse theater- en schrijftechnieken helpen je naar dit midden/dieptepunt toe, zonder dat je daarbij in de emotie verdrinkt. Je leert overdrijven, stapelen, je eigen drama met een knipoog beschrijven, zonder dat je de kracht er uit haalt. Je schrijft zonder rem, maar gericht. Je schrijft met gevoel, maar zonder te veel persoonlijke lading. Je schrijft vanuit het hart, met je hoofd er bij.

Lees ook mijn BLOG over dit onderwerp!

Lees meer

Praktische details

Wanneer: Zondag 9 december 2018, van 10-16 uur
Waar: Op de Lange Lauwerstraat 69 in Utrecht
Hoeveel: 150 euro โ€“ incl. btw voor particulieren, excl btw voor ondernemers.
Aanmelden