Levensfictie is een methode waarbij je je autobiografische verhaal combineert met fictieve (stijl) elementen. Nanda Huneman heeft hier het boek SPELEN MET JE LEVEN over geschreven en in het najaar biedt ze in Utrecht een cursus van acht lessen aan, op basis van dit boek.

Cursus Levensfictie Schrijven ‘Spelen met je Leven’

Nanda Huneman - Spelen met je leven

Zaterdag 7 juli kan je komen voorproeven.
Wat is levensfictie?
Hoe kan je op papier spelen met je leven en vooral je zomer?

Zaterdag 7 juli, 12-14 uur, Lange Lauwerstraat 69, Utrecht, 15 euro.
(incl zomerse drankjes en hapjes) opgeven: info@nandahuneman.nl

Mijn zomer was heel leuk. Ik heb gezeild. Met mijn vader en moeder en broertje en de hond. Toen zijn we naar Schiermonnikoog gegaan en toen naar Ameland en toen naar Terschelling. We hebben op het strand gespeeld en patat gegeten en toen mocht ik er een frikandel bij. Speciaal, met uitjes. En toen zijn we weer naar huis gevaren. Het was heel leuk. Maar thuis is het saai.

Het zomeropstel. We hebben er allemaal wel een paar geschreven. Wat een worsteling! Goed en boeiend over je zomer schrijven, is net zo moeilijk als pakkend over je leven schrijven.

Simple your summer

Een goed zomeropstel vraagt om levensfictie. Levensfictie is niet alleen dingen erbij verzinnen, maar ook gebeurtenissen weglaten of samenvoegen. Constructiefictie, kan dat noemen. Al die lome zomerdagen samenvoegen tot 1 moment. Want het is onmogelijk om al die witbiertjes, barbecues, boeken en verveelmomenten apart te benoemen. Je beschrijft 1 middag, maar pakt daarmee het gehele onderliggende gevoel van je zomer. Simpel, concreet, voelbaar.

Pimp up your summer

Soms heb je juist stijlmiddelen nodig om je zomer wat extra glans te geven. Een pakkende metafoor helpt bijvoorbeeld. Mijn zomer was als…. een opengesneden frikadel speciaal. Een drooggevallen zandplaat. Een boek dat nooit uit was.

Beeldspraak maakt nieuwsgierig. Wat is een zomer ‘Speciaal met uitjes’ ?

Zintuigen! Oh yeah, geen seizoen leent zich beter voor zintuiglijke beschrijvingen dan de zomer. Brandende zon op je huid, zand tussen je tenen, zweet in je nekplooien, kriebelende beestjes, de geur van zonnebrand. Go for it! Hoe ruikt, voelt, proeft jouw zomer?

Of vertragen; maak die verveling in de hitte nog groter, gebruik een halve pagina om je tocht op slippers naar de brievenbus te beschrijven. Versnellen, scheer over de snelweg naar Zuid Frankrijk. Tempowisselingen geven dynamiek aan je tekst. Dat leest lekker.

Make up your summer

Zo zijn er genoeg mogelijkheden om met je zomer te spelen. En als je echt los bent, kan je ook gaan verzinnen. Make up some stories. Een spannende geliefde. Een lekke band in dat spookachtige dorpje. Een geheim dat je ontdekt achterin de kerk. Waarom niet? Wie zegt dat je je fantasie niet mag gebruiken om je zomer om te zetten in een thriller of een zinderend liefdesverhaal?

Kom je ook spelen op zaterdag 7 juli? Zomerse hapjes en drankjes en inspirerende literatuurfragmenten brengen je in de juiste sfeer.
Creatieve schrijfopdrachten helpen je op gang. Je werkt vanuit je eigen herinneringen en ervaringen en bouwt daar op voort. En dan heb je de rest van de zomer voldoende stof en inspiratie om door te schrijven – aan de rand van het zwembad, in je tent, je eigen tuin of in een cafeetje. Overal ligt materiaal om mee te spelen op papier.